Eenzame schaatser vastgelegd op prachtig dronebeeld

videoEén enkele schaatser, helemaal alleen op het ijs van de Halve Maan in Goirle, niets anders te zien dan een mooie zonsopkomst en natuur. Klinkt het als een mooi plaatje? Dat vonden drie vrienden en collega's uit Tilburg ook en daarom zetten zij vrijdag dat scenario om in een filmpje met drone. Het resultaat mag er wezen.

,,Het leuk ons een mooie kans om werk en hobby te combineren", vertelt Martijn de Wissel over het project. Hij vloog de drone. ,,Wij werken met zijn drieën bij Livewall, een klein productiebedrijfje in Tilburg. We waren van plan om te gaan schaatsen en vonden het een leuk idee om onszelf te filmen. Dus hebben we van het werk een drone geleend en zijn we aan de slag gegaan."

Zonsopkomst

Met zijn drieën wilden ze donderdag in alle vroegte het ijs op om te filmen, maar daar hebben ze toch vanaf gezien. ,,Het weer zou slecht zijn, met veel wind. Dan wordt het lastig om goed te filmen." Een dag later was het wél zo ver. ,,We zijn om 07.30 uur, voor het werk, naar de Halve Maan gegaan. We wilden heel vroeg of heel laat gaan, zodat we alleen zouden zijn en dat we een mooie zonsopkomst of zonsondergang erbij hadden."

Eenmaal aan de waterkant, hebben ze eerst gekeken of het wel veilig was. ,,We zijn eerst met onze schoenen aan het ijs op gegaan om te kijken of het dik genoeg was en of we geen scheuren zagen. Het is gewoon niet leuk om met al je apparatuur door het ijs te zakken tijdens het filmen."

Quote

Voor sommige shots moest Luuk een paar keer heen en weer schaatsen.

Martijn de Wissel

Er stond wederom wel wat wind. ,,Maar het viel heel erg mee. Ik had er niet zo veel last van. Als ik met de drone boven de bomen kwam, werd hij weggeblazen. Maar lager op het ijs, was geen probleem, op een windvlaag af en toe na." De grootste uitdaging tijdens het filmen was het volgen van de schaatser. ,,Je moet goed inschatten hoe hard hij gaat. Dan kun je hem mooi volgen op beeld."

Volledig scherm
Een beeld uit de video van Luuk Wouters, helemaal alleen op de Halve Maan in Goirle. © Still uit de video.

Vooraf was er geen strak plan voor welke shots ze nodig hadden of hoe ze het zouden aanpakken. ,,Nee, we vonden het een leuk idee en we zijn het gaan maken. We hebben het stapsgewijs aangepakt. Voor sommige shots moest Luuk Wouters, de schaatser in beeld, een paar keer heen en weer schaatsen. Dan wisten we zeker dat we het goed op beeld hadden. We hebben een uurtje gefilmd en zo'n 40 shots gebruikt voor de video."