Volledig scherm
Joost Eerdmans kreeg zijn idee door het asodorp in Tilburg. © AD/Roeland Franck

Eerdmans: Aso desnoods levenslang naar container

De gemeente Rotterdam wil vanaf 2017 tussen de 10 en 20 containerwoningen voor notoire overlastgevers neerzetten. Over de plaats van de 'asocontainers' is nog geen knoop doorgehakt. Aan de verbanning uit de stad wordt geen maximumtermijn verbonden. ,,Als mensen niet leren zich normaal te gedragen, blijven ze daar.''

Volledig scherm
Eerdmans. © ANP
Quote

Het is raar dat je met drugs op tafel, overigens geheel terecht, een woning kunt sluiten, maar dat dit bij structure­le overlast bijna niet lukt.

Wethouder Eerdmans

De Rotterdamse wethouder Joost Eerdmans (veiligheid, Leefbaar) stuurt vandaag het plan om woonoverlast tegen te gaan naar de veertien gebiedscommissies. Zij mogen hun mening geven, waarna het plan mogelijk nog wordt aangepast.

Als uiterste middel zet Eerdmans de Skaeve Huse in. In een tiental containerwoningen buiten de bebouwde kom worden de ergste overlastgevers geplaatst. Zij gaan daar wonen met een beheerder. ,,Daar leren de mensen zich normaal gedragen,'' zegt de wethouder. ,,Lukt dat niet, dan blijven ze  daar.''

Buiten bewoonde wereld
De gemeente is op zoek naar een geschikte plaats. Die wordt volgend jaar bekendgemaakt. ,,Enigszins buiten de bewoonde wereld,'' zegt Eerdmans. Het opzetten gaat naar verwachting twee jaar duren. Rotterdam trekt 1,4 miljoen euro uit voor de voorziening.

Skaeve Huse is volgens Eerdmans 'het uiterste wat we kunnen doen'. Om ook andere overlastgevers aan te pakken, worden 25 interventie-ambtenaren op pad gestuurd. Bij een melding van overlast kijken zij wat er achter de voordeur gebeurt.

,,Deze ambtenaren werken nauw samen met zorginstellingen en de politie,'' zegt Eerdmans. ,,Zij blijven de overlastgevers volgen.'' Zo wil de wethouder de helft van alle meldingen binnen 6 maanden oplossen.

Meer rode kaarten
Ook wil Eerdmans dat er meer rode kaarten worden uitgedeeld. Nu belanden die nog vooral bij bewoners die de Opiumwet overtreden. Iemand die structureel zorgt voor overlast met zijn of haar gedrag, kan moeilijk uit huis worden gehaald.

,,Voor de rechter is dat vaak onvoldoende,'' zegt Eerdmans: ,,Het is raar dat je met drugs op tafel, overigens geheel terecht, een woning kunt sluiten, maar dat dit bij structurele overlast bijna niet lukt.''

Rotterdam wil proefprocessen uitlokken tegen deze overlastgevers. Om meer begrip te kweken voor de strijd die gevoerd wordt en eventueel de wet aan te scherpen. ,,Het kan niet zo zijn dat het de slachtoffers zijn die moeten verhuizen.''

Preventief weren
Ook hoopt de gemeente asociale buren preventief te weren. De Rotterdamwet wordt uitgebreid om ook huurders met een overlast of crimineel verleden te weren uit bepaalde wijken.

Daarnaast moet meer oog komen voor het type huurder in bepaalde wijken. ,,Het is natuurlijk niet altijd een goed idee om ouderen naast een heel kinderrijk gezin te plaatsen,'' weet de Leefbaar wethouder. ,,Dat zorgt voor problemen en overlast.''

  1. Moeder van in stukken gezaagde Deniz: 'Mijn moederhart staat in brand’
    LIVE TWITTER

    Moeder van in stukken gezaagde Deniz: 'Mijn moederhart staat in brand’

    Mark de G. (41) uit Zwolle staat vandaag onder grote publieke belangstelling voor de rechter. De G. wordt er van verdacht zijn kameraad Deniz Guldogdu (38) te hebben omgebracht. Hij zaagde zijn lichaam volgens het OM een dag na de moord in stukken, stopte het in zakken en verborg het in de kruipruimte van zijn woning. De G. wordt ook verdacht van het stelen van 1500 euro van het slachtoffer en van verboden wapenbezit.