Volledig scherm
© anp

Eerste 23 huizen Groningen verstevigd in pilot

Drie jaar na de zwaarste aardbeving in Groningen is een begin gemaakt met het verstevigen van kwetsbare huizen. Het gaat om woningen die mogelijk instorten bij zwaardere aardbevingen als gevolg van de gaswinning.

De eerste 23 huizen moeten voor kerst klaar zijn. Dat meldt de NOS. Het gaat niet alleen om een steviger huis maar de bewoners krijgen ook een nieuwe kookplaat en pannen.

Proef
In totaal worden in deze proef 150 panden onder handen genomen, waarbij wordt onderzocht wat de beste manier is om huizen snel te versterken. Het is nog onduidelijk hoeveel huizen er in totaal aardbevingsbestendig moeten worden gemaakt. Dat hangt ook af van de hoeveelheid gas die minister Kamp volgend jaar zal laten winnen.

Minder 
Volgens schattingen zouden eerst 50.000 tot 150.000 huizen verstevigd moeten worden. Dat zullen er volgens de Nederlandse Aardolie Maatschappij echter niet zo veel zijn. Het risicogebied blijkt kleiner en de huizen zijn sterker dan aangenomen werd. 

Minister Henk Kamp gaat dinsdag naar Groningen met enkele andere ministers. Dan wordt het meerjarenplan van de Nationaal Coördinator Groningen besproken. 

Aardbevingsles
Deze week werd bekend dat basisschoolleerlingen in Groningen aardbevingsles krijgen. De Veiligheidsregio Groningen werkt aan een lespakket. In het voorjaar van 2016 wil de veiligheidsregio beginnen met een training over de lessen. 

  1. Woeste pompbaas Ewout (53) haalt uit naar Kamer: ‘Tabaksverbod wordt één grote ramp’
    PREMIUM

    Woeste pompbaas Ewout (53) haalt uit naar Kamer: ‘Tabaksver­bod wordt één grote ramp’

    Een totaalverbod op de verkoop van sigaretten gaat dramatische consequenties hebben voor eigenaren van tankstations. Dat zegt pomphouder Ewout Klok. De 53-jarige ondernemer uit Hoogeveen roept het kabinet op om eerst de effecten van een tabaksverbod te laten onderzoeken voor deze‘rigoureuze en ondoordachte maatregelen’ van kracht gaan. ,,Als dit doorgaat, wordt het een ramp in Nederland.”