De Penitentiaire Inrichting Haaglanden in Scheveningen, beter bekend als het gevangenenziekenhuis.
Volledig scherm
De Penitentiaire Inrichting Haaglanden in Scheveningen, beter bekend als het gevangenenziekenhuis. © ANP

Eerste coronabesmetting in gevangenis: gedetineerde in gevangenenziekenhuis besmet

Ook in de Nederlandse gevangenissen heeft het coronavirus inmiddels toegeslagen. Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) heeft bekendgemaakt dat bij een gedetineerde, die in het gevangenenziekenhuis in Scheveningen verbleef, het coronavirus is vastgesteld. Volgens de DJI is de persoon volgens protocol geïsoleerd om verder besmettingsgevaar te voorkomen.

Woensdag werd al bekend dat verspreid over de Nederlandse gevangenissen zeker twintig gedetineerden zijn geïsoleerd omdat het vermoeden bestaat dat zij besmet zijn geraakt met het coronavirus. Ze mogen geen contact meer hebben met andere gevangenen. Volgens minister Sander Dekker van Rechtsbescherming heeft het personeel in het gevangenenziekenhuis in Scheveningen passende maatregelen genomen. ,,Het personeel was hier op voorbereid en heeft snel en adequaat gehandeld. Veiligheid van gedetineerden en personeel staat voorop’’, schrijft hij op Twitter. De DJI isoleert gedetineerden die last hebben van verkoudheidsklachten, hoesten of kortademigheid. Ook als ze en boven de 38 graden Celsius koorts hebben, worden zij uit voorzorg geïsoleerd op een eenpersoonscel. 

De uitbraak van het virus zorgt ook in de Nederlandse gevangenissen voor grote onrust. Alle verloven van gedetineerden zijn tot 6 april ingetrokken, bezoek van familie en vrienden is niet meer toegestaan omdat het bezoekuur is geannuleerd en ook advocaten zijn tot die tijd niet welkom om hun cliënten te bezoeken. Bovendien kunnen gevangenen de komende tijd veel minder luchten en gebruikmaken van recreatiemogelijkheden in de gevangenis. Eenzaamheid ligt daardoor op de loer, stelt belangenvereniging Bonjo. ,,Als je binnen zit en je komt helemaal niemand van buiten meer tegen, dan komt dat hard aan. Zeker omdat we niet weten hoelang deze situatie gaat duren’’, stelde voorzitter van Bonjo eerder in Volkskrant.

Bekijk onze video's over het coronavirus in onderstaande playlist:

  1. Ultieme wanhoopspoging: Wouter (25) start eigen ‘vliegmaatschappij’ om eiland te ontvluchten
    PREMIUM

    Ultieme wanhoopspo­ging: Wouter (25) start eigen ‘vliegmaat­schap­pij’ om eiland te ontvluch­ten

    Een groep Nederlandse toeristen die maandenlang dreigde vast te zitten op een eiland in de Filipijnen, is in een ultieme wanhoopspoging een eigen ‘vliegmaatschappij’ begonnen. Onder de noemer ‘Dutch Airways 2020' is het een vriendengroep van twaalf Nederlanders gelukt om een volledige vlucht voor veertig toeristen waar te kunnen maken. Een woordvoerder van KLM bevestigt het verhaal. ,,We zijn echt ontzettend trots dat we dit voor elkaar hebben gekregen.”