Eerste coronavaccins kunnen eind dit jaar in Nederland zijn
Pfizer en BioNTech kunnen eind dit jaar de eerste coronavaccins leveren aan de EU-landen. Dat bevestigt de Amerikaans-Duitse combinatie vandaag in een persbericht. Het zal waarschijnlijk nog niet om enorme aantallen gaan, waarschuwen de twee bedrijven.
Als het vaccin door de gezondheidsautoriteiten veilig genoeg wordt bevonden om toegelaten te worden op de markt, kan er dus eind dit jaar worden begonnen met het vaccineren van mensen, ook in Nederland. Gisteren kwam de deal tussen de Europese Commissie en de twee bedrijven rond. De EU-landen kopen 200 miljoen doses van het coronavaccin, met een optie op nog eens 100 miljoen.
Nederland heeft daarmee in eerste instantie recht op bijna 8 miljoen doses, en later mogelijk nog eens op bijna 4 miljoen. Overigens zijn twee prikken van het vaccin nodig om mensen goed te beschermen, dus met de eerste bestelling zouden maximaal een kleine 4 miljoen Nederlanders kunnen worden gevaccineerd.
50 miljoen
Eind december hoeven we nog niet op grote aantallen vaccins te rekenen. Pfizer en BioNTech melden wereldwijd dit jaar 50 miljoen doses te produceren. In 2021 wordt die productie opgevoerd naar 1,3 miljard. Het vaccin voor Europa wordt geproduceerd bij BioNTech in Duitsland en bij de Pfizer-vestiging in België.
Ook de Verenigde Staten hebben een deal gesloten met de twee bedrijven. Zij kwamen al in juli tot overeenstemming over de aankoop van minimaal 100 miljoen doses. Voor Pfizer en BioNTech is de deal met de Europese Commissie de grootste tot nu toe.
Pfizer en BioNTech maakten eerder deze week enorm veelbelovende tussentijdse resultaten bekend over hun vaccin. Het gaat om de eerste resultaten van het fase 3-onderzoek, het laatste stadium voordat een vaccin de markt op mag. In die fase is het vaccin op ruim 43.000 mensen getest. Uit een eerste analyse blijkt dat 94 proefpersonen het coronavirus kregen. Het overgrote deel daarvan zat in de placebogroep, meldden Pfizer en BioNTech, dat op basis van de getallen concludeert dat het vaccin voor 90 procent effectief lijkt te zijn.
EMA
Mogelijk zal dat percentage nog gaan dalen, het is namelijk nog niet bekend of de bescherming van het vaccin ook op langere termijn standhoudt. Ook is nog niet duidelijk hoe goed het vaccin specifiek bij ouderen en kwetsbaren werkt. Het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) is al bezig met een rolling review van het vaccin van Pfizer en BioNTech.
De nieuwe onderzoeksresultaten worden door het EMA snel aan een kritische blik onderworpen, beloofde het agentschap al. Als het EMA groen licht geeft, doet het Nederlandse College ter Beoordeling van Geneesmiddelen dat ook en kan het vaccin verstrekt worden aan de bevolking.
Wie het vaccin straks als eerste zal krijgen, is nog niet zeker. De Gezondheidsraad komt naar verwachting volgende week met een advies. Op basis daarvan neemt minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid een besluit.
Opt-out
EU-landen hadden de mogelijkheid om niet aan het contract tussen de Europese Commissie en Pfizer en BioNTech mee te doen. Nederland maakt geen gebruik van deze ‘opt-out’-mogelijkheid, zegt een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid.
De commissie heeft al contracten voor Covid-19-vaccins getekend met drie andere farmaceuten. Het gaat om AstraZeneca (300 miljoen doses plus optie op nog eens 100 miljoen), Sanofi-GSK (300 miljoen) en Janssen Pharmaceutica (200 miljoen). Nederland doet mee aan alle contracten, aldus de woordvoerder in Den Haag. In alle gevallen heeft Nederland recht op de aankoop van 3,89 procent van het totale volume.
Gevarieerde portefeuille
Daarnaast heeft de commissie nog raamovereenkomsten met CureVac voor de levering van 225 miljoen doses en een optie op 180 miljoen en met Moderna (80 miljoen). Met een gevarieerde vaccinportefeuille hoopt de commissie de kans voor de lidstaten te vergroten om, als vaccins het groene licht krijgen van het EMA, direct toegang te hebben tot de vaccins.
EU-commissaris Stella Kyriakides (Volksgezondheid) waarschuwde woensdag voor te veel optimisme. ,,Ik ben me ervan bewust dat de burgers hoge verwachtingen hebben van de vaccins. Maar daarmee is het coronavirus niet meteen weg.”
Bekijk hieronder al onze video's over het coronavirus:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Goedkoper op vakantie met een hybride die sneller laadt? Zo (on)zinnig is dat
Steeds meer plug-in hybrides hebben een CCS-laadpoort, waarmee je tussendoor sneller kunt laden en – in theorie – veel meer op stroom kunt rijden. Kun je daarmee echt brandstof (en geld) besparen door onderweg zoveel mogelijk te ‘stekkeren’? We nemen de proef op de som richting Zuid-Frankrijk. -
PREMIUMvideo
Het coronavaccin kan in december al in Nederland zijn - maar niet voor iedereen
Het Amerikaanse concern Pfizer lijkt als eerste een goed werkend coronavaccin op de markt te gaan brengen. Maar hoe snel is het vaccin in Nederland, en is er dan wel genoeg voor iedereen? Zes vragen over het nieuwe vaccin, dat misschien wel het einde van de coronacrisis inluidt. -
De beste consoles voor op de achterbank
Het is zomer en dat betekent voor veel gezinnen een lange reis met de auto richting de vakantiebestemming. Wil je die rit iets comfortabeler maken of zit jouw kroost niet te wachten op zes uur lang ‘ik zie wat jij niet ziet’ spelen? Zorg dan dat je een handheld of draagbare spelcomputer meeneemt. -
PREMIUM
Dochters brengen dementerende moeder naar verpleeghuis en weigeren partner te vertellen waar ze is
Dennis Veurman (75) is ten einde raad. De dochters van zijn partner Anja (76) hebben hun dementerende moeder overgebracht naar een verpleeghuis. Ze willen Veurman niet vertellen waar ze woont. „Maar ik wil mijn lieve vrouw zien.” -
PREMIUM
Vliegen, boeren, bouwen: ineens lijkt er niets meer te kunnen
Minder vliegen vanaf Schiphol. Minder koeien in de wei. Woningbouwprojecten die jaren vertraging oplopen. Lang dachten we allerlei milieuregels te kunnen plooien. Nu wil het kabinet dat we er snel aan voldoen.
-
Energierekening
Ruud is van de variabele contracten: ‘Met de huidige energieprijzen pakt dat wat minder uit’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ruud Koot (60) uit Amersfoort. -
PREMIUMNarcolepsie
Ivan valt drie keer per dag in slaap, ondanks twee dutjes: nieuw medicijn in de maak
Er lijkt eindelijk een oplossing te komen voor duizenden patiënten die op de meest onverwachte momenten in slaap vallen. Onderzoekers werken aan een medicijn tegen narcolepsie. ,,Ik heb zelfs wel eens op een bankje in het Rijksmuseum geslapen.’’ -
Video
‘Enorme doorbraak’ farmaceut Pfizer: Coronavaccin voor 90 procent effectief én veilig
Pfizer lijkt als eerste met een vaccin tegen corona te komen. Eind deze maand volgt een marktaanvraag, meldt de Amerikaanse farmaceut. Uit de nieuwste onderzoeksresultaten van Pfizer, die vandaag zijn gepubliceerd, blijkt dat het vaccin enorm goed aanslaat. Deskundigen reageren enthousiast, maar zien wel nog een addertje onder het gras.