Bruno Bruins, minister voor Medische Zorg, na afloop van het Tweede Kamerdebat over het faillissement van de IJsselmeerziekenhuizen en het Slotervaartziekenhuis.
Volledig scherm
Bruno Bruins, minister voor Medische Zorg, na afloop van het Tweede Kamerdebat over het faillissement van de IJsselmeerziekenhuizen en het Slotervaartziekenhuis. © ANP

Eerste hulp IJsselmeerziekenhuis Lelystad gaat 's nachts dicht

De spoedeisende hulp van het bankroete IJsselmeerziekenhuis in Lelystad gaat vanaf maandag 's avonds en 's nachts dicht en wordt langzaam verder afgebouwd. Dat heeft minister Bruno Bruins vandaag bekend gemaakt. ,,Vreselijk pijnlijk.”

Quote

Het is geen probleem om de portemon­nee te trekken, dit gaat om de patiëntveiligheid

Minister Bruins

Het afbouwen van de spoedeisende hulp (SEH) gaat in samenspraak met omliggende ziekenhuizen. ,,De patiëntveiligheid kon niet worden gegarandeerd", aldus Bruins, die hoopt dat de spoedeisende hulp weer terug kan komen. ,,Wij werken er snoeihard aan.’’ Maar hij kan de terugkeer niet garanderen. ,,Vreselijk pijnlijk.’’

Personeel om de eerste hulp aldoor open te houden is er ‘gewoon niet, daarom moet er uitgeweken worden’. De medische staf van het ziekenhuis heeft laten weten dat er nu al personeel is vertrokken. ,,Er wordt aan alle kanten getrokken aan dat personeel. Het zijn echt hele goede mensen die overal terecht kunnen.’’

De spoedeisende hulp zal van 22.00 uur tot 8.00 uur sluiten. Het is nog niet duidelijk wanneer de eerste hulp helemaal dicht gaat. Bruins: ,,Het is geen probleem om de portemonnee te trekken, dit gaat om de patiëntveiligheid.’’ Mensen moeten vanaf maandag dus verder rijden met spoed. Ziekenhuizen in Almere, Sneek, Zwolle en Harderwijk zijn opties.

Overname

De minister vertelde ook dat meerdere partijen zich hebben gemeld om de basis- en acute hulp van de failliete IJsselmeerziekenhuizen over te nemen. Bruins: ,,Ik zet in op spoedeisende hulp, dag en nacht, 24/7. Dat is moeilijk, maar ik ga het wel proberen.’’ De curator sprak met de partijen die interesse hebben in de overname. ,,Die gesprekken zijn voor de langere termijn’’, aldus Bruins.


Om 17.00 uur wordt bekend gemaakt welke partijen dat zijn. Daarna gaat Bruins met ze in gesprek. Woensdag worden de definitieve plannen op tafel gelegd. De minister hoopt dat die in lijn zijn met de wensen van de Tweede Kamer.

Kans

Curatoren lieten vanmorgen nog weten eind volgende week meer duidelijkheid te kunnen verschaffen over partijen die (een deel van) het bankroete Slotervaartziekenhuis in Amsterdam willen kopen. Die partijen krijgen tot begin volgende week de kans om een bod uit te brengen. 

De kansen op een succesvolle doorstart van het Slotervaartziekenhuis zijn beperkt, benadrukte een woordvoerder van het failliete hospitaal nog maar eens. ,,Daarom hebben curatoren en Zilveren Kruis gekeken naar een oplossing voor het geval geen gehele, of gedeeltelijke, doorstart kan worden gerealiseerd.”

Verschillende partijen zouden interesse hebben in een overname. Belangstellenden voor overname moeten eerst een geheimhoudingsverklaring tekenen.

Geschokt

Quote

Dit is wel erg makkelijk, ongeloof­lijk dat de minister de eerste hulp zomaar opdoekt!

Fleur Agema (PVV)

PVV-Kamerlid Fleur Agema, die het vertrouwen in deze minister eerder deze week al heeft opgezegd, is geschokt over het deels sluiten van de spoedeisende hulp.

,,Dit is wel erg makkelijk, ongelooflijk dat de minister de eerste hulp zomaar opdoekt! De mensen moeten vanaf maandag dus soms drie kwartier reizen in noodgevallen, dat wettelijk maximum wordt helaas de norm.” De PVV’er eist dat er een oplossing komt en wil een nieuw debat over deze ontwikkeling.

De SP noemt het besluit ‘dramatisch’ en ‘wederom een verlies voor de minister’. Kamerlid Henk van Gerven: ,,Dit had voorkomen moeten worden. Het rampscenario dat zich voltrekt, is veroorzaakt door het faillissement. Zorgmedewerkers zoeken hun heil nu elders, dat is logisch.”

De SP’er wil dat onmiddellijk een acute vervoersvoorziening wordt gecreëerd, zodat mensen in nood heel snel vervoerd kunnen worden. Denk aan helikopters voor spoedsituaties, zoals bevallingen. 

Onlangs werd tegen de personeelsleden gezegd dat zij ontslagen worden. Bekijk hieronder de nieuwsvideo: