Volledig scherm
Foto ter illustratie © ANP

Eerste kippenboer failliet door eierschandaal

Het eerste faillissement vanwege het fipronil-schandaal is aangevraagd. Dat meldt de NOS op basis van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders. Voorzitter van de vakbond Henny de Haan: ,,Ik vrees dat er nog velen zullen volgen."

Gisteren meldde De Haan al dat de gevolgen voor de kippenbedrijven enorm zijn. ,,De schade loopt nu al in de miljoenen", zei de voorzitter. Sommige bedrijven hebben al weken geen eieren kunnen leveren en dat heeft het eerste pluimveebedrijf nu de kop gekost. 

Wie uiteindelijk opdraait voor de schade, is nog onduidelijk. Het ministerie van Economische Zaken noemde de financiële problemen als gevolg van de fipronil-besmetting 'een bedrijfsrisico'.

Aldi liet vandaag weten in heel Duitsland alle eieren uit de winkels te halen. Gisteren meldde de discountsupermarkt nog alleen verdachte eieren uit de schappen te halen wegens de affaire rondom de besmetting van eieren met het luizenbestrijdingsmiddel fipronil in Nederland. De Duitse keten spreekt van een voorzorgmaatregel. Aldi koopt alleen nog eieren in met een bewijs van een laboratorium dat ze geen sporen van het luizenbestrijdingsmiddel fipronil bevatten.