De Essalam moskee in Rotterdam na afloop van een gebedsdienst.
Volledig scherm
De Essalam moskee in Rotterdam na afloop van een gebedsdienst. © anp

Eerste moslimpartij 'Nida' mikt op zetels in Rotterdam

RotterdamOnder de naam 'Nida Rotterdam' doet een lokale moslimbeweging op 19 maart definitief mee aan de gemeenteraadsverkiezingen in de havenstad. Op de kandidatenlijst zal in elk geval één vrouw staan.

Nida verwijst in de koran naar 'stem' en 'oproep'. De naam van de 'islamitische emancipatiebeweging' heeft dan ook vooral symbolische waarde, benadrukt Mohamed Talbi, een van de initiatiefnemers en oud-raadslid van de PvdA Rotterdam.

Ook deelname aan verkiezingen voor gebiedscommissies
'Een oproep om bijeen te komen in een beweging die zich inzet voor gelijkheid, rechtvaardigheid en welzijn voor iedereen', aldus Talbi. 'Een partij ook die een stem geeft aan de islamitische gemeenschap in Rotterdam, een groep die door de bestaande politieke partijen nu onvoldoende wordt gehoord.'

Behalve aan de stedelijke verkiezingen doet Nida mee aan de stembusstrijd in de gebiedscommissies Feijenoord en Noord. Ook Charlois en Delfshaven zijn in beeld.

Gesprekken met mogelijke lijsttrekkers
Wie de lijsttrekker wordt, is vooralsnog onbekend. Nida is in gesprek met 'twee zwaargewichten', zegt Talbi. Rond de jaarwisseling maakt de beweging bekend wie Nida gaat leiden. Ook het verkiezingsprogramma wordt dan gepresenteerd.

De partij schrijft zich deze week in bij het centraal stembureau en hoopt twee van de 45 stedelijke raadszetels te bemachtigen. Talbi: 'We gaan een linkse koers varen, vooral op sociaal-economisch vlak.'

Uit onvrede over 'rechtse' koers PvdA
De beweging is al ruim een halfjaar op zoek naar steun en draagvlak onder de naar schatting 90.000 moslims in Rotterdam. Nida heeft contacten met de Turkse, Marokkaanse, Pakistaanse en Somalische gemeenschap. Ook enkele bekeerlingen zijn betrokken.

Het initiatief is mede geboren uit onvrede over de 'rechtse' koers van de PvdA, de partij die van oudsher veel stemmen trekt onder moslims. Nida onderhoudt geen banden met een andere nieuwkomer die voortkomt uit de boezem van de PvdA: het Rotterdams Turks Belang.