Volledig scherm
© ANP

Eerste slachtoffer pleit voor vrijlating van terror-oehoe

De terror-oehoe die Purmerend begin dit jaar lange tijd teisterde moet weer vrij komen. Daarvoor pleiten ruim 1.700 mensen die de petitie 'Geef de oehoe zijn vrijheid terug' ondertekenden. Zij willen dat het dier wordt uitgezet in een natuurgebied. De oehoe is alleen zijn streken nog niet verleerd.

Volledig scherm
Meer dan 1700 mensen tekenden de petitie © Screenshot Petitie.nl

Opmerkelijk genoeg is dat de petitie opgezet is door de 59-jarige Cor Lamers, een inwoner van Purmerend die dit jaar als eerste werd aangevallen door de oehoe. ,,Oehoe's horen niet in gevangenschap te leven. Met een spanwijdte van 1.80m is elke kooi voor een oehoe een hel. De oehoe vertoonde a-typisch gedrag, maar om hem in een kooitje te laten zitten gaat te ver", aldus de actievoerder, die geen wrok koestert jegens de roofvogel.

Gewapend met spandoeken en een flinke stapel handtekeningen tuigt Lamers vanmiddag naar het stadhuis om wethouder Marco Hegger de petitie te overhandigen. De wethouder had in eerste instantie zijn twijfels bij het vangen van de roofvogel. ,,Maar de situatie werd te link, we moesten wat doen", zo zei hij eerder.

Quote

Het gaat goed met de oehoe, maar hij is zijn streken nog niet verleerd. Als de valkenier even niet oplet en zich omdraaid valt hij weer aan

Woordvoerder gemeente Purmerend
Volledig scherm
Krantenbezorgster Frederique Abbring en de wond bij haar oor na de aanval van de oehoe © Marco Ockhuizen

Gewend
Volgens de gemeentewoordvoerder verblijft de oehoe momenteel in een volière tussen zijn soortgenoten. ,,Het gaat goed met hem. Aan zijn gedrag is te merken dat hij gewend is om in een volière te zitten. Hij laat zich door mensen verzorgen en gaat zonder problemen op een handschoen zitten."

Toch is de roofvogel zijn streken nog niet verleerd. ,,Als de valkenier even niet oplet en zich omdraaid valt hij weer aan", aldus de woordvoerder tegen AD.nl. ,,De vogel is onderzocht door een dierenarts, maar de oorzaak weten we niet."

Paraplu
De agressieve oehoe viel begin dit jaar en eind vorig jaar wekenlang mensen aan. Zo werden een hardloper en krantenbezorgster slachtoffer van het agressieve dier. Ze moesten zich met hoofdwonden laten behandelen. Inwoners werden zelfs geadviseerd om met een paraplu boven hun hoofd de straat op te gaan.

Volgens Lamers zijn in totaal 50 mensen aangevallen, zo zou blijken de vergunning voor het vangen van het dier. De gemeente, dat spreekt over 20 meldingen, kan nog niks zeggen over de mogelijke vrijlating van de vogel. ,,Daarvoor is het nog te vroeg", aldus een woordvoerder.

Lamers begrijpt dat de vogel is gevangen, maar geeft niet op. ,,Hij kan wel vrijgelaten worden in een van de bosrijke gebieden in Duitsland, zodat hij weer in alle rust zijn leven kan leiden."