Volledig scherm
© anp

Eerste sneeuw is gevallen in Vlissingen

De eerste sneeuw is vanmorgen rond 8.30 uur gevallen in Vlissingen. ,,Keurig volgens de planning", aldus de meteorologen van Weerplaza. Het KNMI denkt dat er vandaag in totaal zo’n 3 centimeter gaat vallen en heeft code geel afgegeven. 

Aan het einde van de ochtend bereikt de sneeuw ook Friesland, Flevoland, Utrecht en de westelijke helft van Noord-Brabant. In Gelderland begint de sneeuwval rond 13.00 uur en vermoedelijk vallen de eerste vlokken in Limburg, het oosten van Noord-Brabant, Overijssel, Drenthe en Groningen pas in de tweede helft van de middag.

De meeste sneeuw valt vandaag in de periode tussen de ochtend- en de avondspits en daardoor zal de overlast meevallen, zo voorspelt Weeronline. Het weerbureau verwacht dat de sneeuwval gladheid kan veroorzaken, maar voorziet geen grote problemen op de weg. ,,Zeer waarschijnlijk komt het niet tot code oranje.”

Hoewel het in de loop van de namiddag en avond vanuit het westen overwegend droog wordt, kan het wel lokaal glad blijven door sneeuwresten en bevriezing van natte weggedeelten.

Rijkswaterstaat zet 1200 mensen (gladheidscoördinatoren, laders, lossers en chauffeurs), 546 strooiwagens en 350 sneeuwschuivers in om snelwegen continue sneeuwvrij te houden. 

Uitval vluchten

De verwachte sneeuwval leidt waarschijnlijk tot het uitvallen van vluchten naar, van of via Amsterdam, meldde KLM gisteren. De luchtvaartmaatschappij raadt klanten aan om de status van hun vlucht goed in de gaten te houden.

De dienstregeling van de treinen is uit voorzorg ook aangepast. Er rijden minder treinen rdan op een gewone werkdag. Op de meeste plekken rijden de treinen elk half uur in plaats van elk kwartier.