Volledig scherm
De eerste kunstvoorwerpen die prinses Christina, hier met haar zoon Bernardo bij de inhuldiging van koning Willem-Alexander, laat veilen gaan vandaag onder de hamer. © ANP

Eerste veiling Oranjekunst levert prinses Christina 40.000 euro op

updateOp het grote geld moet ze nog een kleine twee weken wachten, maar prinses Christina kan na de veiling van elf kavels met kunstvoorwerpen uit haar privé-collectie zo’n 40.000 euro op haar rekening bij laten schrijven. 

Bij de Londense vestiging van Sotheby’s gingen vanmiddag porselein en tafelzilver onder de hamer en dat leverde een bedrag op dat wel verwacht werd. Van de opbrengst moet nog wel de vergoeding voor het befaamde veilinghuis af worden gehaald.

Nadat begin deze maand bekend werd dat een lid van de koninklijke familie - vrijwel zeker prinses Christina, de jongste zus van prinses Beatrix - een deel van de erfenis die ze ontving na het overlijden van haar ouders laat veilen, kreeg ze van alle kanten kritiek. Dat betrof vooral de voorgenomen verkoop van 13 zogeheten oude meesters, op woensdag 30 januari bij Sotheby’s in New York.

Een krijttekening van Peter Paul Rubens, die in de jaren 90 in de huiskamer van Christina hing toen zij de Wassenaarse villa Eikenhorst bewoonde, moet volgens het veilinghuis een bedrag tussen 2 en 3 miljoen euro op kunnen brengen.

Museumdirecteuren zijn ontstemd over het feit dat zij niet gekend zijn in de voorgenomen verkoop. Particuliere kunstverzamelaars in Nederland bieden oude meesters doorgaans eerst aan de musea aan, als ze tot verkoop overgaan. ,,Wie direct naar een veiling stapt, op dit internationale niveau, is alleen maar uit op de hoofdprijs. Dit is niet de koninklijke weg’’, moppert de directeur van het Rotterdamse museum Boijmans van Beuningen, Sjarel Ex. D66-kamerlid Salima Belhaj heeft Kamervragen aan premier Rutte gesteld over de voorgenomen verkoop.  Ze vertelde daar vanochtend over in onze Ochtendshow to Go. Ex en Belhaj hopen dat de Oranjes toch nog afzien van de verkoop van de oude meesters in New York.

Lees verder onder de video

Het belangrijkste veilingstuk van vandaag werd eerder al teruggetrokken door de koninklijke familie. Dat betrof tafeldecoratie die prinses Juliana en prins Bernhard van Nederlandse diplomaten in het buitenland kreeg bij hun huwelijk in 1937, glazen tulpen van de befaamde Franse glaskunstenaar René Lalique. Sotheby’s schatte de opbrengst van de tulpen tussen de 11.600 en 17.300 euro. Bij de afwikkeling van de erfenis van Juliana en Bernhard was volgens de Rijksvoorlichtingsdienst niet duidelijk geworden dat het hier een geschenk betrof. Christina heeft de tafeldecoratie nu aan de Stichting Officiële Geschenken van het Huis Oranje-Nassau gegeven.

Twee grote Chinese vazen van porselein brachten vanmiddag het meeste op, zo’n 8000 euro. Vooraf was op een hoger bedrag gerekend, tussen de 9000 en 13500 euro. Voor een thee- en dessertservies, eveneens porselein, werd fors meer geld neergelegd op: niet de verwachte 1000 euro, maar 2800 euro.