Volledig scherm
Een egel met een snijwond bij kop en oor © Stichting Dierenopvang Karuna

Egels massaal slachtoffer van robotmaaiers: ‘Maai niet 's nachts!’

 Robotmaaiers zaaien dood en verderf onder egels. Bij Stichting Dierenopvang Karuna in Haarlo, in de gemeente Berkelland, draaien vrijwilligers overuren om talloze gewonde egels te helpen. 

Het doet Sieger Lodders pijn om te zien hoe de zoogdiertjes elke keer worden binnengebracht. Hij is een van de drijvende krachten achter de dierenopvang, waar de egels worden opgevangen. ,,De stekels en de huid zijn vaak helemaal weg. Hele grote wonden zijn het dan. Waar soms de maden al in zitten.’’

‘Allemaal de schuld van maaiers’

Lodders weet het zeker. Sinds de robotmaaier zijn intrede heeft gedaan, neemt het aantal gewonde egels enorm toe. De dierenvriend schat dat er momenteel 300 egels bij opvang Karuna zitten. 40 procent daarvan heeft verwondingen, waarvan een aanzienlijk deel door de steeds populairder wordende robotmaaier. 

Quote

Wat dat betreft zijn egels stomme beesten. Ze gaan stilzitten bij gevaar

Sieger Lodders, Stichting Dierenopvang Karuna

Het apparaat is een zegen voor mensen met een flinke lap gras in de tuin; de machine maait zonder dat je er naar hoeft om te kijken. Maar de maaier is een ramp voor nachtdieren als de egel. 

Vooral de goedkopere machines zijn de boosdoeners, zegt hij. ,,Die apparaten gaan pas af als de helling groot is. Dan zit zo'n egel er al tussen en is het te laat. Wat dat betreft zijn egels stomme beesten. Ze gaan stilzitten bij gevaar.’’ Juist dan worden ze gegrepen door de vlijmscherpe maaimessen.

Niet meer te redden

Zaak is om er dan snel bij te zijn, anders gaat het volgens Lodders van kwaad tot erger. ,,Vliegeneitjes en maden zitten zo in zo'n wond. Zeker als het wat warmer is. Soms zien we de maden in het rottende vlees. Dan wordt het niks meer en schakelen we de dierenarts in, voor euthanasie.’’ 

De wonden worden meteen intensief verzorgd. En als ze er heel slecht aan toe zijn, wordt de hulp van een dierenarts ingeschakeld. In veel gevallen ook om een eind aan het lijden te maken door ze een spuitje te geven. 

Niet 's nachts maaien

Om het aantal gedode en gewonde dieren te verminderen klinkt van alle kanten hetzelfde advies: zet je robotmaaier 's nachts niet aan het werk. Egels zijn nachtdieren en het meest actief als het donker is. Dat zijn bij uitstek de momenten waarop ze op zoek gaan naar voedsel en grasvelden en borders afstruinen, op jacht naar insecten en wormen. 

Meer tips om egels te redden

Verder raadt Egelwerkgroep Nederland aan om je tuin te inspecteren voor je de robotmaaier aan zet. En koop een toestel met een lage rand, van maximaal 4,5 centimeter hoogte. En check of het apparaat dat je wilt aanschaffen de nodige veiligheidsmechanismen heeft. Gaat het dan alsnog mis of vind je een gewonde egel, neem dan contact op met de dierenambulance of een egelopvangcentrum, zoals Stichting Dierenopvang Karuna in Haarlo.

Volledig scherm
Een herstelde egel na een snijwond © Stichting Dierenopvang Karuna