Volledig scherm
Ter illustratie © Beeld Werkt

Eigenaren Chickfriend op vrije voeten

De twee bestuurders van het bedrijf Chickfriend komen vrij in afwachting van hun proces. Dat bepaalde de rechter vandaag. Het duo zit sinds 10 augustus vast in verband met het strafrechtelijk onderzoek naar het eierenschandaal.

Martin van de B. (31) uit Barneveld en Mathijs IJ. (24) uit Nederhemert worden verdacht van het in gevaar brengen van de volksgezondheid door het leveren of toepassen van het middel fipronil in kippenstallen. Door het giftige middel werden miljoenen kippen besmet. Veel eieren moesten uit de handel worden gehaald, kippen moesten worden geruimd en bedrijven kwamen in financiële problemen. 

De mannen zijn in augustus opgepakt door de opsporingsdienst van de NVWA. Acht locaties in Nederland zijn toen doorzocht, waaronder de woningen van de twee. Ook in België zijn doorzoekingen geweest.

Getuigen

Eind september werd de voorlopige hechtenis nog met twee weken verlengd onder meer omdat het OM nog getuigen wilde horen. Volgens de raadkamer van de rechtbank is het voor het lopende onderzoek nu niet langer van belang dat de verdachten in afwachting van hun proces vast blijven zitten.