Volledig scherm
Eileiders in het vrouwelijk lichaam. © Thinkstocks

Eileiders spoelen met olie verhoogt kans op zwangerschap

Vrouwen die ongewild kinderloos zijn hebben meer kans op een zwangerschap wanneer zij hun eileiders laten spoelen met papaverzaadolie. Dat is geen pretje, maar de behandeling is minder zwaar en goedkoper dan IVF, stellen gynaecologen van het VUmc die hun studie vandaag naar buiten brengen.

Aan het onderzoek van het VUmc namen ruim 1100 vrouwen deel die moeilijk zwanger kunnen worden. De helft kreeg via een katheter een middeltje op waterbasis toegediend, dat de dode cellen en slijmpropjes opruimt in de eileiders. Bij de andere helft werd een spoeling van papaverzaadolie gebruikt.

De laatste vloeistof bleek het meest succesvol: binnen een halfjaar was 40 procent van de vrouwen zwanger. Bij de groep vrouwen die een middel op waterbasis had gekregen was dit 29 procent.

Oliemiddeltje

Quote

Het geeft wel te denken dat het 51 jaar moet duren voor je je eigen conceptie hebt bewezen,

Ben Willem Mol, hoogleraar gynaecologie

,,Eindelijk bewijs”, zegt hoogleraar gynaecologie Ben Willem Mol, verbonden aan de University of Adelaide in Australië. Mol voerde de studie uit met gynaecologen aan het VUmc in Amsterdam en was al jaren gefascineerd door het oliemiddeltje. Hij is zelf namelijk een ‘olie-baby’. Zijn moeder, die niet zwanger kon worden, liet in 1960 haar eileiders doorspoelen met dit middel. Vlak daarna was ze zwanger van haar oudste zoon Ben. 

Volledig scherm
Ben Willem Mol, hoogleraar gynaecologie © bwm

Omdat er – zoals bij veel vrouwen – geen sprake was van een verstopping in de eileiders, dachten medici dat het schoonspoelen slechts een formaliteit was geweest. ,,Het geeft wel te denken dat het 51 jaar moet duren voor je je eigen conceptie hebt bewezen,” zegt de hoogleraar, momenteel op weg naar Canada om een grootse presentatie over zijn onderzoek te geven.

Olieverfschilderijen

De onderzoekers vermoeden dat de papaverzaadolie – die overigens ook wordt gebruikt in olieverfschilderijen – zorgt voor een betere innesteling van de eitjes in de baarmoeder. Hoe dat precies werkt, moet blijken uit een vervolgstudie.

30.000 vrouwen komen jaarlijks bij de gynaecoloog, omdat een zwangerschap uitblijft. Tot drie jaar geleden was het doorspoelen van de eileiders een standaard vruchtbaarheidsonderzoek bij meer dan de helft van de vrouwen. Omdat bij 96 procent van de patiënten niets met de eileiders aan de hand leek – dus geen verstopping – werd de richtlijn aangepast en mochten gynaecologen deze stap overslaan. Maar dat moet nu teruggedraaid worden, vindt het VUmc. De studie toont aan dat de relatief simpele handeling de kans op zwangerschap flink verhoogt.

Pijnlijk

Het is bovendien een snelle behandeling: binnen een kwartier staan de vrouwen weer buiten. Pijnlijk is het wel. Wanneer het contrastmiddel – dat op röntgenfoto's oplicht – de baarmoeder en eileiders bereikt, hebben de vrouwen ongeveer een minuut lang matige tot hevige menstruatiepijn.

Lees verder onder de foto. 

Volledig scherm
Van de groep vrouwen die met papaverolie was behandeld, bleek 40 procent van de vrouwen binnen een half jaar zwanger. Bij de groep die een middel op waterbasis had gekregen was dit 29 procent. © Thinkstock

Andere vruchtbaarheidsbehandelingen, zoals IVF, zijn volgens de onderzoekers veel zwaarder voor de vrouwen. ,,Denk aan hormoonbehandelingen, talloze ritjes naar het ziekenhuis en pijnlijke puncties,” zegt VUmc-onderzoeker en gynaecoloog in opleiding Kim Dreyer.

De olie-methode is ook een stuk goedkoper: circa 150 euro. Een IVF-behandeling kost gemiddeld 3.000 euro. Beide behandelingen worden vergoed. Dreyer hoopt dat andere ziekenhuizen het VUmc zullen volgen. ,,Maar gebruik dan wel het oliemiddel. 90 procent van de Nederlandse klinieken werkt nu met het middel op waterbasis, dat minder effectief is.”

De beroepsvereniging voor gynaecologen, NVOG, zegt de studieresultaten mee te wegen bij de herziening van de richtlijn. Vooruitlopend daarop verwacht ze dat de behandeling ‘ongetwijfeld laagdrempeliger zal worden aangeboden’.