Eindbeslissing over vervolging Demmink achter gesloten deuren
De eindbeslissing om door te gaan of te stoppen met een strafrechtelijk onderzoek naar oud-topambtenaar van Veiligheid en Justitie Joris Demmink, wordt niet in de openbaarheid behandeld. Dat heeft het gerechtshof van Arnhem vandaag bekendgemaakt.
Naar Joris Demmink liep sinds begin 2014 een strafrechtelijk onderzoek naar het misbruiken van destijds minderjarige jongens, midden jaren negentig in Turkije.
Het Openbaar Ministerie wilde niet zelf aan zo'n onderzoek beginnen, maar werd daartoe gedwongen via een zogeheten artikel 12-procedure die de Turkse aangevers hadden aangespannen.
Het OM gaf in mei van dit jaar aan te stoppen met dat hen opgelegde onderzoek. De reden daarvoor was dat Turkije geen gehoor gaf aan rechtshulpverzoeken en verder onderzoek volgens het OM onmogelijk was. Na ruim twee jaar onderzoek concludeerde het OM dat er 'geen enkel belastend materiaal' tegen Demmink is gevonden.
Niet ontevreden
Het is nu aan het hof van Arnhem om een laatste oordeel te vellen of het onderzoek terecht is beëindigd. Die beslissing zal niet voor februari 2017 worden genomen en vindt dus achter gesloten deuren plaats, meldt een voorlichter van het gerechtshof.
Advocate Adèle van der Plas van de twee Turkse aangevers zegt niet ontevreden te zijn over die beslissing. ,,Ik denk dat het hof gelijk heeft. De wet schrijft behandeling achter gesloten deuren voor."
,,Ik ben al lang blij dat het hof mij heeft toegezegd dat ik de stukken van ruim twee jaar strafrechtelijk onderzoek mag inzien. Dat was het OM aanvankelijk niet van plan. Die stukken zal ik eerst rustig bestuderen."
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Zo kun je goedkoper tanken tijdens een lange rit
Ook al probeer je nog zo goed om brandstof te besparen, tijdens een langere rit is het onvermijdelijk dat je een keer moet tanken, en de prijzen van benzine en diesel liegen er niet om. Zo kun je goedkoper tanken. -
64
Reacties op opvang asielzoekers: ‘Waar is dit rijke land gebleven met oplossingen?’
‘Plaatsvervangende schaamte heb ik om in dit land te wonen’ en ‘het wordt hoog tijd dat er daden komen’: dit zijn enkele reacties op nieuwsonderwerpen die lezers bezighouden. Hieronder de lezersbrieven die in de krant van zaterdag 14 mei verschenen. Je kunt zelf een reactie insturen via brieven@ad.nl. -
Getest: Dit is de beste inbouw-combimagnetron
Wat is de beste inbouw-combimagnetron? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
Update
OM ziet niets in vervolging oud-topman Joris Demmink
Het Openbaar Ministerie wil voormalig topambtenaar van het ministerie van Justitie Joris Demmink niet vervolgen voor seksueel misbruik van jongens. Er is 'na minutieus onderzoek' geen belastend bewijs gevonden. De advocaat van twee Turkse aangevers zegt in een reactie 'een vieze smaak in de mond' te hebben. Dit omdat grondig onderzoek volgens haar nooit van de grond is gekomen. -
PREMIUM83
Zonnepanelen vallen massaal uit bij te veel opbrengst
Zeker 75.000 huishoudens met zonnepanelen op het dak kunnen regelmatig hun opgewekte zonnestroom niet terugleveren. Er is dan zó veel zonnestroom in de wijk dat de netspanning te hoog oploopt en het veiligheidssysteem de zonnepanelen uitschakelt.
-
Motor botst op fiets: traumaheli ingezet bij zwaar verkeersongeval in Winterswijk
Een motorrijder, zijn bijrijder en een fietser zijn vanavond gewond geraakt bij een zware botsing in het Gelderse Winterswijk. De fietser werd met een traumahelikopter naar het ziekenhuis gebracht. De precieze toestand van de slachtoffers is onbekend. -
Misbruikzaak tegen Joris Demmink nog niet ten einde
Het Openbaar Ministerie maakte gisteren bekend niets te zien in de vervolging van oud top-ambtenaar Joris Demmink voor seksueel misbruik van jongens. Er is volgens het OM 'geen enkel bewijs' gevonden. Hiermee is de zaak tegen Demmink echter nog niet definitief over. Het moet nog blijken of een rechtszaak nu definitief van de baan is. -
PREMIUM
Rookmelder is vanaf 1 juli verplicht op élke woonlaag: hier moet je op letten
Waar rook is, is behalve vuur hopelijk ook een brandmelder. Op elke verdieping van het huis, want dat moet vanaf 1 juli in álle Nederlandse woningen.