Volledig scherm
Joris Demmink © anp

Eindbeslissing over vervolging Demmink achter gesloten deuren

De eindbeslissing om door te gaan of te stoppen met een strafrechtelijk onderzoek naar oud-topambtenaar van Veiligheid en Justitie Joris Demmink, wordt niet in de openbaarheid behandeld. Dat heeft het gerechtshof van Arnhem vandaag bekendgemaakt.

Naar Joris Demmink liep sinds begin 2014 een strafrechtelijk onderzoek naar het misbruiken van destijds minderjarige jongens, midden jaren negentig in Turkije.

Het Openbaar Ministerie wilde niet zelf aan zo'n onderzoek beginnen, maar werd daartoe gedwongen via een zogeheten artikel 12-procedure die de Turkse aangevers hadden aangespannen.

Het OM gaf in mei van dit jaar aan te stoppen met dat hen opgelegde onderzoek. De reden daarvoor was dat Turkije geen gehoor gaf aan rechtshulpverzoeken en verder onderzoek volgens het OM onmogelijk was. Na ruim twee jaar onderzoek concludeerde het OM dat er 'geen enkel belastend materiaal' tegen Demmink is gevonden. 

Niet ontevreden
Het is nu aan het hof van Arnhem om een laatste oordeel te vellen of het onderzoek terecht is beëindigd. Die beslissing zal niet voor februari 2017 worden genomen en vindt dus achter gesloten deuren plaats, meldt een voorlichter van het gerechtshof.

Advocate Adèle van der Plas van de twee Turkse aangevers zegt niet ontevreden te zijn over die beslissing. ,,Ik denk dat het hof gelijk heeft. De wet schrijft behandeling achter gesloten deuren voor." 

,,Ik ben al lang blij dat het hof mij heeft toegezegd dat ik de stukken van ruim twee jaar strafrechtelijk onderzoek mag inzien. Dat was het OM aanvankelijk niet van plan. Die stukken zal ik eerst rustig bestuderen."