Einde aan misleidende ‘van-voor’ korting: verkoper mag prijs niet nog snel opkrikken
Verkopers mogen niet langer de prijs van hun waar verhogen, om producten daarna met een misleidende korting voor het oorspronkelijke bedrag aan te bieden. Er komt een wettelijk verbod op zulke valse prijsverminderingen.
Het trucje van gewiekste verkopers is misschien wel zo oud als de weg naar Rome: eerst de prijs van een product kort verhogen, om het vervolgens aan te bieden met een mooie korting - die de prijs precies hetzelfde maakt als in het begin. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat komt met een verbod op die misleidende van-voor prijzen, een ‘hardnekkig fenomeen’ dat zowel online als in winkels verkopers op het verkeerde been zet.
‘Veel consumenten hebben wel eens te maken gehad met valse ‘van-voor’ kortingsacties', meldt minister Micky Adriaansens. ‘Zo’n aantrekkelijke prijsvermindering die dat eigenlijk helemaal niet blijkt te zijn, is misleiding.’ Dat daar iets aan gedaan wordt is volgens de minister niet alleen goed nieuws voor consumenten, maar ook voor ondernemers die te maken kregen met oneigenlijke concurrentie.
Volgens de nieuwe, algemene maatregel moet de laagste prijs die in dertig dagen voorafgaand aan een kortingsactie werd gehanteerd de prijs zijn waarover korting wordt berekend. Even snel de prijzen verhogen is dan dus zinloos.
Uitzondering
Er zijn wel uitzonderingen, waarbij niet de laagste prijs in de afgelopen 30 dagen gebruikt hoeft te worden. Bijvoorbeeld als de korting na verloop van tijd oploopt: de nieuwe, laatste korting hoeft dan niet berekend te worden over de oorspronkelijke prijs, min de eerste korting. Ook als een product minder dan dertig dagen op de markt is geldt een uitzondering, producten die beperkt houdbaar zijn vallen ook niet onder de nieuwe regels.
De Autoriteit Consument en Markt (ACM) gaat toezicht houden op het naleven van de nieuwe regels en zal handhaven bij overtredingen. Overigens is Nederland niet de enige plek waar gegoochel met prijzen niet meer kan. Het besluit dat hier gisteren in de ministerraad over is genomen vloeit voort uit een Europees besluit.
De minister benadrukt overigens dat échte kortingsacties nog altijd mogelijk blijven.
Kijk hier onze nieuwsvideo's:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM11
Filosoof over de kunst van het uitstellen: ‘Doe nooit een taak die morgen verdwenen kan zijn’
-
PREMIUMEnergierekening
Hans woont op 28 vierkante meter en heeft laag gasverbruik: ‘Merk wel dat alles duurder is’
Hans de Vries (40) uit Amsterdam woont in een studio en is op sommige vlakken afhankelijk van zijn VvE. Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. -
PREMIUM130
Zij krijgen een jaar lang 1000 euro per maand, zonder er iets voor te hoeven doen
Acht Rotterdammers uit het Oude Noorden die moeilijk rondkomen, krijgen een jaar lang gratis duizend euro per maand. Zonder dat zij daar iets voor terug te hoeven doen. Een onderzoek om te kijken hoe hun leven wordt beïnvloed. ,,Iedereen kan plotseling scheiden of lijden aan een ziekte.”Rotterdam -
Feit of fictie: verhogen shops hun prijzen voorafgaand aan Black Friday?
Het is een vaak gehoorde klacht: shops verhogen in aanloop naar een kortingsfestijn als Black Friday de prijzen, om daarna grote kortingen te beloven op deze hogere prijs en zo uiteindelijk weer op het originele bedrag uit te komen. Nepkorting dus - sommigen spreken zelfs over ‘Fake Friday’. Maar is dat ook echt zo? Onze collega's van Tweakers zochten het uit. -
Ridouan Taghi heeft een nieuwe advocaat
Michael Ruperti wordt voorlopig de nieuwe advocaat van topcrimineel Ridouan Taghi. Door de arrestatie van zijn raadsvrouw Inez Weski moest Taghi noodgedwongen zijn eigen verdediging voeren.
-
Ziekteverzuim lager dan begin 2022, maar relatief hoog
-
-
-
met video
Nederlandse filters en waterpompen naar rampgebied Oekraïne: ‘Mensen zijn niet verzekerd’
Slachtoffers van de damdoorbraak in Oekraïne krijgen noodhulp uit Nederland. Stichting De Leeuw Kyiv is een inzamelingsactie begonnen voor de aanschaf van onder meer waterfilters en waterpompen. -
PREMIUMGeldvraag
Banken vragen geld voor betaalrekening, maar bieden nauwelijks spaarrente: zo zit het
Elke maand gaan er een paar euro’s naar je bank voor het gebruik van een betaalrekening. Op jaarbasis kan dat best aantikken. ‘Waarom zijn de kosten van mijn bankrekening zo hoog’, vraagt lezer Jos Couwenberg zich af. In deze rubriek leggen we elke week een lezersvraag over geld voor aan een deskundige.