Volledig scherm
© ANP

Einde cao-conflict politie komt in zicht

Na 239 dagen actievoeren lijkt het einde in zicht te komen van het slepende cao-conflict bij de politie. Maandagavond zit minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie om de tafel met de politiebonden. De verwachting is dat Van der Steur met extra geld over de brug komt om de eisen van de politiebonden in te willigen. Dat zeggen ingewijden tegen het AD.

De bonden willen een extra loonsverhoging bovenop het akkoord dat het kabinet in juli sloot met drie vakorganisaties. In dat loonakkoord werd een salarisverhoging van 5 procent en een eenmalige uitkering van 500 euro afgesproken voor zo'n 600.000 ambtenaren. ,,Voor politiemensen is dat onvoldoende'', zegt Han Busker, voorzitter van de Nederlandse Politiebond (NPB).

Volledig scherm
Minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie. © ANP

Agenten hebben volgens de bonden recht op een hogere piketvergoeding en een extra bonus vanwege de chaotische reorganisatie van de Nationale Politie.

Muurvast
De onderhandelingen tussen Van der Steur en de politiebonden zitten al maanden muurvast. Sinds maart dit jaar voeren agenten actie: ze schrijven minder bekeuringen uit en verlenen geen assistentie meer aan deurwaarders. Ook zijn verschillende voetbalwedstrijden vanwege de politieacties afgeblazen.

Hans Borstlap, lid van de Raad van State, werd eind september aangesteld als bemiddelaar tussen de minister en de bonden. In zijn rapport staan zes aanbevelingen om de cao-ruzie op te lossen. Zijn belangrijkste aanbeveling is om agenten financieel extra tegemoet te komen. ,,Ik verwacht dat de minister daar niet omheen kan en dat hij binnen het kabinet geld heeft gevonden om verder te kunnen onderhandelen,'' zegt NPB-voorzitter Busker.

Een woordvoerder van Van der Steur wil nog niets kwijt over de inhoud van het gesprek van vanavond met de politiebonden.