Volledig scherm
Klokkenluider Ad Bos, oud-medewerker van bouwbedrijf Koop Tjuchem, in de camper waarin hij jaren woonde © anp

Einde strafzaak klokkenluider Ad Bos

UpdateKlokkenluider Ad Bos is definitief van strafvervolging verlost. Het gerechtshof in Amsterdam maakte vandaag een einde aan de al jaren slepende zaak tegen de 65-jarige Bos door het Openbaar Ministerie (OM) niet ontvankelijk te verklaren.

Het OM had hier zelf om gevraagd, omdat er met de vervolging van Bos eigenlijk geen enkel doel meer diende en de zaak veel te lang heeft geduurd. Ook erkent het OM het maatschappelijk belang van Bos als klokkenluider.

Bos is de klokkenluider geweest in de zogeheten bouwfraudeaffaire. Hij beschikte over een schaduwboekhouding van wegenbouwbedrijf Koop Tjuchem, waarmee hij in 2001 de bouwfraude aan het licht bracht. In zijn eigen zaak beschuldigde justitie hem van omkoping van ambtenaren.

Bos reageert opgelucht, maar ook bedaard. 'Het kwartje moet nog even vallen', zei hij direct na afloop. 'Maar natuurlijk ben ik blij en zal het straks gevierd worden.'

Met de uitspraak van het hof is de zaak ook echt van de baan. De uitspraak van het hof vloeit voort uit een gezamenlijk standpunt van Bos, zijn advocaat en het OM. Van een beroep in cassatie zal geen sprake zijn.