Volledig scherm
De eierbal, op z'n Gronings 'aaierbaal', is een gefrituurde snack, bestaande uit een hard gekookt ei in vleesragout met een korstje van krokant paneermeel. © Wikipedia

Eindelijk, de Groningse eierbal is cultureel erfgoed!

Nadat het Brabantse worstenbroodje een plek bemachtigde op de lijst met Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland, konden de Groningers eigenlijk niet achterblijven. De traditionele eierbal (uitspreken als aaierbaal) en de stoetboom zijn vandaag officieel erkend.

Quote

Ik ben nog niemand tegengeko­men die hem niet lust

Jos Rietveld, eierbalfan

Het Genootschap Ambachtelijke Grunneger Aaierbal zat er al een tijd op te wachten, maar vandaag was het dan eindelijk zover. Hun ‘aaierbaal’ heeft een ere-erkenning gekregen. ,,Het is eigenlijk net een hele grote bitterbal”, vertelt Jos Rietveld, een van de initiatiefnemers. ,,Zoals de naam al zegt, is een eierbal een redelijk hard gekookt ei, met daaromheen ragout, die gepaneerd wordt en vervolgens gefrituurd.”

Zelf eet ze bijna elke week een eierbal. ,,Je kunt het met een sausje eten, maar eigenlijk is het de bedoeling dat je hem zo uit de hand eet. Zonder bestek. Als snack of als lunch. Ik ben nog niemand tegengekomen die hem niet lust. Je bent geen Groninger als je nog nooit een aaierbaal hebt gegeten.”

De typisch Groningse hap is voor het eerst ontstaan in de jaren 50 en nog steeds een hit. Rietveld: ,,Hij wordt eigenlijk steeds bekender. Zelfs premier Mark Rutte is hem weleens komen proeven.”

Stoeten

De gefrituurde snack is niet de enige lokale lekkernij die in de lijst is opgenomen. Ook de stoetboom is er vandaag bijgekomen. De grote tak versierd met witte broodjes (stoeten) en andere lekkernijen wordt traditiegetrouw gegeven aan kinderen die voor het eerst naar de basisschool gaan. ,,Er kan van alles aan zitten: appels, snoepjes, sinaasappels”, weet woordvoerder Saskia van Oostveen van het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland.

Het Brabantse worstenbroodje, de Tielsche Kermiskoek, Limburgse stroop, Indische rijsttafel en Alkmaarse boerenkaas gingen de eierbal en stoetboom al voor. En daar blijft het volgens Oostveen zeker niet bij. De Zeeuwse bolus staat al in de wachtrij. Benieuwd welke typische Nederlandse delicatessen er nog meer schuil gaan in ons land, die stiekem best ook best een plekje op zo’n lijst verdienen? Check ze hier