Roos van Rheenen draagt haar 55 jaar vermiste moeder bij zich op haar bovenarm. Tot haar verdriet kan ze Jopie nooit meer vragen 'waarom?'
Volledig scherm
Roos van Rheenen draagt haar 55 jaar vermiste moeder bij zich op haar bovenarm. Tot haar verdriet kan ze Jopie nooit meer vragen 'waarom?' © Arie Kievit

Eindelijk is Jopie terecht, in haar graf

Ze was onvoorstelbaar lang vermist en is na 55 jaar toch gevonden. Jopie de Haas ligt vrijwel zeker al 5 jaar op een kerkhof in Canada. Haar dochter Roos is opgelucht én teleurgesteld: ,,Nu kom ik er nooit meer achter waarom ze is weggegaan."

Moeder Jopie met haar zwarte haren in de jaren '50.
Volledig scherm
Moeder Jopie met haar zwarte haren in de jaren '50. © Privéfoto

Pas 6 weken oud is Roos van Rheenen uit Bergen op Zoom als haar moeder in 1957 uit haar leven verdwijnt. ,,Ik ben letterlijk in de kroeg weggegeven aan de barvrouw." Haar moeder, Johanna de Haas alias Zwarte Jopie, was prostituee op de Wallen in Amsterdam en kon bij dat leven blijkbaar geen dochter gebruiken.

Zo'n 3 jaar later verdwijnt Zwarte Jopie helemaal uit Nederland. Zonder een spoor achter te laten. En dat blijft decennia lang zo. Is ze zelf vertrokken? Of is er een misdrijf in het spel? Jopie komt op de lijst vermiste personen van de politie en met het verstrijken van de jaren wordt ze op die lijst van politie.nl de persoon die het allerlangst spoorloos is.

Vent
Haar dochter Roos beleeft een rottige jeugd in het pleeggezin van de barvrouw. Haar vader kent ze niet. ,,Dat kan elke vent zijn geweest die rond de Kerst van '56 op de Wallen is geweest." Als ze volwassen is, bekruipt haar steeds vaker de vraag: waarom ging mijn moeder weg en waar is ze gebleven?

In 2008 schakelt Roos Tros Vermist in. Er blijken wat sporen te zijn. Jopie zou naar Duitsland zijn gegaan, ook daar in de prostitutie hebben gewerkt en zijn doorgereisd naar Amerika of Canada. Het tv-programma komt in contact met de politie in de Amerikaanse staat Virginia, waar al jaren een urn staat met de as van een onbekende, Nederlandse vrouw. Haar foto lijkt op Jopie, maar het dna van Roos komt niet overeen. Poging mislukt.

Quote

Ze schijnt twee keer getrouwd te zijn. De eerste man leeft nog. De tweede, die zelf al vier kinderen had, is overleden. Ze is er dus hier gewoon vandoor gegaan en heeft daar een nieuw leven opgebouwd. Ze geeft geleefd met een leugen

Roos van Rheenen

Niet alleen
Daarna blijft het 8 jaar lang stil. Tot begin deze week Roos telefoon krijgt van een politieagent van de Landelijke Eenheid, die zich bezighoudt met vermiste personen. ,,Of hij even langs mocht komen. En of ik kon zorgen dat ik niet alleen was. Toen wist ik eigenlijk al genoeg."

De agent heeft een 'hit'. ,,Hij was op een congres met Canadese collega's en heeft hen gevraagd wat namen na te lopen." Met succes. Johanna Atalia Gersina de Haas stond geregistreerd op Vancouver Island. Als overleden in 2010. Een natuurlijke dood op de leeftijd van 74 jaar.

Roos, met een snik in haar stem: ,,Ze schijnt twee keer getrouwd te zijn. De eerste man leeft nog. De tweede, die zelf al vier kinderen had, is overleden. Ze is er dus hier gewoon vandoor gegaan en heeft daar een nieuw leven opgebouwd. Ze geeft geleefd met een leugen."

Diep dankbaar
Roos, diep dankbaar voor het werk dat de politie heeft gedaan, hoopt nu dat de agenten haar nog kunnen helpen bij het verkrijgen van een overlijdensakte van Zwarte Jopie. ,,Dan weet ik zeker dat ik nooit meer aan haar kan vragen: waarom liet je me in de steek?" Ook overweegt ze zelf te gaan kijken bij het graf in Canada en contact op te nemen met de ex-man van Jopie. ,,Misschien kunnen zij mij nog meer vertellen over haar leven."

De politie houdt nog een kleine slag om de arm. ,,Het is zeer waarschijnlijk dat het om haar gaat, maar we gaan nog verder onderzoek doen om uit te sluiten dat het niet zo is," stelt een woordvoerder.

Als dat onderzoek over enkele weken is afgerond én een positieve uitkomst heeft, kan de politie de naam van Johanna de Haas van de online lijst met vermiste personen verwijderen. Haar opvolger bovenaan die lijst wordt dan Arie Cornelis van de Berg uit Amsterdam. Die liep op een maandagochtend in 1967 zijn huis uit om een telefoontje te plegen, maar kwam nooit meer terug.

  1. Peiling: de 1,5 meterregel is een blijvertje
    TV-SHOW NEDERLAND NA CORONA

    Peiling: de 1,5 meterregel is een blijvertje

    Ook na de coronapiek blijven we buiten anderhalve meter afstand houden. Dat denkt bijna twee derde van de deelnemers aan een peiling over het leven na corona. In De Toekomst van Nederland, een tv-show van het AD en Hart van Nederland, spreken vanavond ervaringsdeskundigen, experts en commentatoren over deze stelling en andere thema's die ons land na de pandemie bepalen. De uitzending begint om 20.30 uur. Kijkers kunnen meepraten door zich hier aan te melden. De Toekomst van Nederland kun je straks ook hieronder in het liveblog volgen.