Eindelijk komt er een echt rechte weg

Een werkelijk rechte weg, compleet vlak, die bestaat niet. Want door de kromming van de aardbol is eigenlijk alles krom. En dus wilde John Körmeling wel eens een echt rechte weg maken. Gewoon, omdat het kan en om je te verwonderen over zoiets als de kromming van de aarde.

In 1988 maakte hij al een tekening van zo'n rechte weg en sinds vorige week is de Eindhovense kunstenaar en architect echt begonnen met de voorbereidingen van wat hij de Hollandweg noemt en dat dit jaar moet worden gerealiseerd.

Het kunstwerk bestaat uit een stuk weg van 6 kilometer lang en 120 centimeter breed. Gemaakt van kleischelp. De weg komt te liggen op een dijk, even ten noorden van het dorpje Hornhuizen, in Groningen.

Körmeling heeft juist die dijk gekozen, omdat het een van de weinige rechte dijken in ons land is met één eigenaar. Meerdere eigenaars zou namelijk vooral veel gedoe geven en daar zit de kunstenaar niet op te wachten.

Volledig scherm
© Mark Reijntjens | foto: HH

Satelliet

Volledig scherm
Landmeter op de dijk in noord-Friesland waar dit jaar het kunstwerk de 'Hollandweg' moet worden gerealiseerd. © John Kormeling

Vorige week heeft hij met een landmeter van het bedrijf Geomaat de dijk opgemeten. Met behulp van een satelliet, want dat is het meest nauwkeurig. Om de 50 meter werd een punt vastgesteld en zo kan de weg uiterst precies worden uitgevoerd. De Hollandweg moet op het beginpunt 70 centimeter hoog worden, aflopend naar nul centimeter in het midden, om vandaar weer op te lopen naar 70 centimeter. ,,Dan heb je dus echt een vlakke weg", lacht Körmeling.

Waarom hij nu precies de Hollandweg wil creëren, heeft met zijn fascinatie voor horizonten, getallenreeksen en met het fenomeen verwondering te maken. ,,De aarde is een bol en dus zit er een kromming in. Alleen ervaren wij dat nooit zo. Wij zien de horizon en zien die als een rechte lijn en dat is het dan wel. Maar wat nu als je die kromming zichtbaar en voelbaar maakt? En je daardoor echt beseft dat we heus niet op vlak terrein staan? Dat besef voelbaar maken, die verwondering oproepen, dat vind ik mooi."

De maker van veelbesproken kunstwerken als Draaiend Huis in Tilburg, het Nederlandse paviljoen Happy Street tijdens de wereldexpo in Shanghai, het enorme reuzenrad voor auto's, dat onder meer in Utrecht heeft gedraaid, of het bloedmooie paviljoen op Beeldenpark Middelheim in Antwerpen gaat nu aan de slag in Groningen.

,,De stichting Welcome Stranger had me in eerste instantie gevraagd een project voor kinderen te bedenken, maar uiteindelijk heb ik gekozen voor dit object. Ach, ook kinderen kunnen hier natuurlijk prima de kromming van de aarde ervaren. Da's toch te gek?"

poll

Welk team kies jij?

Welk team kies jij?

  • Friet (40%)
  • Patat (60%)
35550 stemmen