Volledig scherm
© ANP

Eindelijk! Zonnig lenteweer op komst

Goed nieuws voor wie het mistroostige weer van de afgelopen dagen helemaal zat is. Na maandag is het eindelijk gedaan met de buien en harde windstoten. ,,Vanaf dinsdag domineert een hogedrukgebied ons weerbeeld’’, zegt weerman Wilfred Janssen van Weerplaza. We kunnen rekenen op veel zonneschijn en hogere temperaturen.

 ,,Dit weekend is het nog grijs en druilerig’’, zegt Janssen. Vooral in het noorden valt volgens de weerman veel regen. Landinwaarts waait het stevig en aan zee wordt het zelfs stormachtig. De temperatuur schommelt zaterdag tussen de 9 en 12 graden. ,,Zondag trekken veel buitjes over het land, maar laat de zon zich tussen de buien door zien’’, vertelt de weerman. Het wordt dan zo’n 8 graden.

Quote

In het weekend is regionaal zelfs 20 graden mogelijk

Lente

Met opnieuw buien en harde windstoten is het op maandag nog even doorbijten, maar daarna zorgt een hogedrukgebied voor een weersomslag. Janssen: ,,De temperatuur gaat omhoog, de wind houdt zich rustig en het blijft droog. Met de de zon erbij voelt het op woensdag lenteachtig aan.’’ Wel is het volgens de weerman in de nacht en op de vroege ochtend koud, met vooral landinwaarts lichte vorst.

Donderdag wordt een fraaie dag met veel zonneschijn, maar daarna is het pas echt feest. ,,Vrijdag gaat de zon uitbundig schijnen en loopt de temperatuur overal nog meer op’’, zegt Janssen. ,,In het weekend is regionaal zelfs 20 graden mogelijk.’’ Toch houdt de weerman ook een slag om de arm: ,,De voorspellingen zijn nu nog onzeker, maar vaststaat dat we komende week in ieder geval afscheid nemen van het onstuimige weer van de afgelopen dagen.’’

  1. De niet te stuiten opmars van Farmers Defence Force: ‘Ze moeten naar ons luisteren’
    PREMIUM

    De niet te stuiten opmars van Farmers Defence Force: ‘Ze moeten naar ons luisteren’

    Voor veel boeren is de geest uit de fles. Geholpen door de acties in de provincies trekken woensdag duizenden agrariërs en medestanders richting RIVM en het Binnenhof in Den Haag om weer aandacht te vragen voor het stikstofbeleid dat in hun ogen niet deugt. Aan de wieg van het protest staat Farmers Defence Force, een jonge beweging die onstuimig groeit en weigert water bij de wijn te doen. Maar er klinkt ook (interne) kritiek op de werkwijze van het nieuwe ‘boerenleger’. ,,We moeten onze hand niet overspelen.’’