Eindhovense gokmiljonairs wasten mogelijk 100 miljoen euro wit
Bijna vijf jaar na hun aanhouding begint maandag het marathonproces over het vergane gokimperium van Michel G. (37) uit Geldrop en Stijn F. (40) uit Eindhoven. In totaal zeventien verdachten en veertien bedrijven staan terecht.
Delen per e-mail
De rechtbank in Den Bosch heeft voor de megazaak 24 zittingsdagen gepland. Als alles volgens plan verloopt, krijgen de verdachten op 20 december een vonnis.
In oktober 2013 arresteerde de politie de drie jonge miljonairs Stijn F., Michel G. en zijn broer Maurice G. plus hun financieel adviseur Guus de L. uit Turnhout. Later pakt de politie nog een Noord-Hollandse advocate op die in de criminele organisatie zou fungeren als consigliere, raadgever van een maffiabaas. De aanklager denkt dat ze contracten vervalste en de 'fopstructuur' van het gokimperium heeft opgezet.
Het Openbaar Ministerie schat dat in zes jaar tijd 110 miljoen euro werd omgezet. De totale winst voor de drie hoofdverdachten is geschat op 50 miljoen euro.
Villa met butler
Met de opbrengst van hun online gokspellen bereikte het drietal in het jaar van hun arrestatie nog de top 100 van jonge miljonairs van zakenblad Quote. Met een geschat vermogen van 11 miljoen euro was de hoogste notering op plaats 34 voor Stijn F.. De verdachten leefden in kapitale villa's, reden peperdure bolides en één van hen liet zich thuis bedienen door een butler.
Aan de weelde en het succes is door het onderzoek van het Openbaar Ministerie een eind gemaakt. De drukbezochte goksites van de verdachten zijn na de invallen en arrestaties uit de lucht gehaald en het gokimperium is in elkaar gezakt. Het bedrijf Bubble Group van Stijn F. is failliet.
Manipulatie
De aanklager zegt dat de gokbedrijven zich op de Nederlandse markt richtten terwijl het aanbieden van online gokspellen destijds nog illegaal was. De gedoogcriteria werden niet nageleefd, er werd niet gecontroleerd op minderjarige spelers, er was geen aandacht voor gokverslaving en er werd geen kansspelbelasting betaald. Bovendien werden de uitkomsten van de spelletjes gemanipuleerd, de kans op winst bedot. Fraude, witwassen en deelname aan een criminele organisatie zijn de belangrijkste beschuldigingen.
Als vanaf 16 oktober de verdediging aan bod komt, is de hoofdmoot van het verweer van Stijn F. ook al bekend. Zijn succesvolle bedrijf is volgens hem onnodig te gronde gericht. Hij ontkent dat gokkers zijn opgelicht. Zijn advocaat Jules van Wijk meent dat het gaat om een zaak voor de Kansspelautoriteit en niet voor de strafrechter.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Omroep Zwart veroordeelt gedrag Akwasi bij Radio 1: ‘Niet in lijn met onze missie’
Omroep Zwart veroordeelt het gedrag dat oprichter Akwasi onlangs vertoonde tijdens een interview op NPO Radio 1. Hij vond dat het te veel ging over zijn omstreden speech op de Dam, pakte laptops van de makers af en dwong de presentator de opname te wissen. ‘Wat er tijdens het interview is voorgevallen, is absoluut niet in lijn met onze koers en missie’, schrijft de omroep vandaag in een verklaring op sociale media. -
PREMIUM
Koken & eten Met dit slimme bord krijgen kinderen tussen 4 en 8 jaar makkelijker hun groente binnen
Een grote groenteproducent ontwikkelde een slim bord dat kinderen helpt meer broccoli, erwtjes en witlof te eten. In het bord zijn vijf trucjes verwerkt. -
PREMIUM
VIDEO Buitenlandse investeerders gaan er vandoor met miljoenensubsidies én winst van zonneparken
Buitenlandse bedrijven kopen op grote schaal Nederlandse zonneparken op. De winsten en miljarden euro’s subsidies verdwijnen naar het buitenland en dat zet kwaad bloed. Experts willen dat het kabinet ingrijpt. -
PREMIUM
OMT-ADVIES Heropening scholen op losse schroeven, effect avondklok is bekend: ‘We hebben een extra zet nodig’
Het ziet er slecht uit voor de basisscholen. Voor heropening eind januari lijkt het te vroeg nu het aantal infecties hoog blijft en er onzekerheid is over de Britse variant. Extra maatregelen als een avondklok of reisbeperking zijn inmiddels doorgerekend en volgens sommige OMT’ers hard nodig. ,,We hebben echt een extra zet nodig.” -
PREMIUM
Zo veranderen jouw arbeidsvoorwaarden in 2021
De coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat we meer dan ooit thuiswerken. Dat heeft óók gevolgen voor ons loonstrookje en de secundaire arbeidsvoorwaarden die werkgevers willen bieden. Wat verandert er in 2021? En wat voor invloed heb je daar als werknemer zelf op?
-
Huizenprijs ongekend hoog door schaarste: koper kan ‘kiezen’ uit amper twee huizen
Woningzoekenden hebben nog altijd grote moeite om een geschikte plek te vinden. Ze zijn bereid diep in de buidel te tasten, ondanks de economische onzekerheid die de coronapandemie met zich meebrengt. In de huurmarkt ontstaat wel ademruimte. -
PREMIUM
Als het kabinet valt, wat betekent dat voor de coronacrisis?
Iedereen aan het Binnenhof kijkt vandaag gespannen naar de deur waarachter de ministerraad vergadert. Als die opengaat, komt het kabinet naar buiten met een reactie op het vernietigende rapport over de toeslagenaffaire. En het zou zo maar eens kunnen dat premier Mark Rutte daarna het ontslag van zijn kabinet aanbiedt aan de koning. -
Kabinetsval in cruciale coronafase, experts bezorgd: ‘slechtst mogelijke timing’
Met nog altijd forse besmettingscijfers, grote druk op de zorg en de dreiging van de Britse variant komt de kabinetsval op het ‘slechtst mogelijke moment’, meldt viroloog Marion Koopmans (Erasmus MC). Ook andere experts bekijken de ontwikkelingen rond het Binnenhof met argusogen: ,,Een kabinet van nationale eenheid is nodig.”