Eis: 14 jaar cel Jos de G. voor doodslag en verkrachting Nicole van den Hurk

VideoTegen verdachte Jos de G. is opnieuw veertien jaar cel geëist in het hoger beroep in de zaak Nicole van den Hurk. Dat is de maximale straf die het Openbaar Ministerie kan vragen. Wat het OM betreft, is wettelijk en overtuigend bewezen dat de nu 51-jarige tbs'er het Eindhovense meisje in 1995 heeft verkracht en omgebracht.

Eerder werd de oud-inwoner van Valkenswaard veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf voor verkrachting van Nicole. Volgens het OM heeft Jos de G. op belastende feiten en omstandigheden geen aannemelijke verklaring gegeven of willen geven. Wat justitie betreft is er een grote gelijkenis tussen twee andere verkrachtingen waarmee de verdachte in verband te brengen is. In combinatie met verklaringen van getuigen en de gevonden haar op de jas van Nicole, past dat volgens het OM bij het scenario dat Jos de G. Nicole verkracht en ook gedood heeft.

Zo is er een verklaring van ex die zegt dat Jos de G. in 1996 huilend bij haar aanklopte. Hij vertelde toen het verhaal dat er een jaar eerder iets was gebeurd wat hij haar niet kon vertellen. Jos de G. wilde het zijn ex niet aandoen. Het verdwijnen van de verdachtes Mercedes past in het scenario dat de sporen van het verkrachten en doden van Nicole moesten worden gewist.

Verklaring

Volgens het OM zijn het allemaal feiten die schreeuwen om een verklaring van de man. Justitie schermt met een uitspraak van de Hoge Raad. Als zaken stevig tegen hem pleiten, is het uitblijven van verklaringen iets wat bij de overwegingen rond het bewijs mag worden meegenomen. de feiten en omstandigheden sterk tegen verdachte pleiten, is het uitblijven van een aannemelijke verklaring iets wat bij de overwegingen rond het bewijs mag worden betrokken.

Donderdag is het in deze zaak de beurt aan Job Knoester en Yvonne van der Hut, de twee advocaten van Jos de G. 

Onze verslaggever Bart-Jan van Rooij volgde  vandaag de verrichtingen in de rechtbank op de voet. Bekijk zijn tweets hieronder:

Volledig scherm
Jos de G. (voor, naast zijn advocaat Job Knoester). © ANP

Gisteren spraken Nicole's vader Ad van den hurk en stiefmoeder Jolanda van der Weijden zich tijdens de zitting uit over de zaak en hun verlies. Bekijk dat hieronder terug: