Volledig scherm
Peter H. (inzet) en het gebouw van zijn zorginstelling. © Streetview, AD

Eis: 2,5 jaar cel voor zorgdirecteur die geld voor cliënten in eigen zak stak

De 73-jarige Peter H. moet als het aan justitie ligt 2,5 jaar de cel in omdat hij vooral zichzelf en zijn vrouw beloonde met zorggeld dat was bedoeld voor cliënten in zijn eigen zorginstelling. Het AD schreef vijf jaar geleden al over de zaak.

De voormalig directeur van thuiszorgorganisatie TzGz heeft volgens het Openbaar Ministerie in Amsterdam gedurende een aantal jaar veel meer zorguren gedeclareerd dan dat er daadwerkelijk gewerkt was. Behalve van Zorghotel Jagtlust in het Noord-Hollandse 's-Gravenland, was H. eigenaar van een klein thuiszorgbedrijf met de naam Thuiszorg Gooizorg. 

De thuiszorgorganisatie besteedde werkzaamheden uit aan onderaannemers die het door hen verrichte werk in uren declareerden bij TzGz. TzGz verzorgde vervolgens de financiële afwikkeling en verhoogde de gedeclareerde uren structureel op de productieoverzichten. Met het verkregen geld keerde de directeur zichzelf een extreem hoog salaris uit. H. was een van de beste betaalde zorgdirecteuren van Nederland, terwijl hij een relatief kleine organisatie runde.

Schaamteloos

In totaal gaat het om 1,4 miljoen euro gemeenschapsgeld dat hij zich op deze wijze heeft toegeëigend. Geld dat bestemd was voor het bekostigen van zorg voor mensen die het nodig hebben. Ook heeft hij gedurende een aantal jaar valsheid in geschrifte gepleegd en geld witgewassen. ,,Deze meneer heeft schaamteloos misbruik gemaakt van het vertrouwen dat de zorgaanbieder in hem als zorgverlener had,” aldus de officier.

Tegen de verdachte eiste de officier van justitie vandaag 30 maanden gevangenisstraf. De rechtbank doet over 14 dagen uitspraak.