Volledig scherm
De politie onderzoekt één van de plofkraken, bij de Albert Heijn aan de Goylaan in Utrecht. © Koen Laureij

Eis 7 jaar cel tegen zoon topcrimineel Zwarte Cobra, wegens plofkraken

Het Openbaar Ministerie heeft 7 jaar cel geëist tegen David R., de 28-jarige zoon van topcrimineel Henk ‘Zwarte Cobra’ R.. Hij maakte deel uit van een Utrechtse bende die zeker 22 plofkraken zou hebben gepleegd.

Zijn vader Henk R. zit nog steeds een straf uit in de Verenigde Staten, wegens de smokkel van duizenden xtc-pillen. Nu ziet David R. mogelijk ook een lange gevangenisstraf tegemoet.

Samen met 6 mannen uit Utrecht, Nieuwegein en IJsselstein (27 tot en met 44 jaar oud) zou R. verantwoordelijk zijn voor minstens 22 plofkraken in 2015 en 2016. Bewijs daarvoor ziet het OM onder meer in aangetroffen sporen op kleding, tassen, een zaklamp, schoenen en auto’s. Vooral inktsporen uit geldcassettes, bloed en glas zouden in het nadeel van de verdachten spreken.

Gestolen Audi's

De mannen zouden gebruik hebben gemaakt van minstens zeven verschillende gestolen auto’s, waarbij Audi’s favoriet waren. Op één daarvan plaatsten ze zelfs een taxibord, om zo min mogelijk op te vallen.

Rechercheurs zetten camera’s bij loodsen in Utrecht en Kerkdriel, van waaruit de krakers vele maanden lang geraffineerd te werk gingen. Ze sloegen toe in onder meer Leersum, Soest, Utrecht, Bodegraven, Opheusden, Hilversum, Uithoorn, Axel, Almere, Ermelo, Almelo, Zaltbommel, Driebergen en Nieuwegein.

Thermische lans

Telkens waren filialen van Albert Heijn het doelwit en steeds ging het om automaten van ING die onklaar werden gemaakt. De ene keer gebeurde dat via een ontploffing door middel van een plofkraak, de andere keer gebeurde dat door de automaat uit elkaar te trekken of kapot te branden met een zogeheten thermische lans.

David R. is de zoon van de in Suriname geboren Henk Orlando R., die als inbreker de bijnaam Zwarte Cobra verwierf. Later ging Henk R. groot in de hasjhandel. Hij werkte onder meer samen met Johan V., alias de Hakkelaar. In 2005 werd hij door Spanje uitgeleverd aan Amerika en veroordeeld wegens xtc-smokkel. Naar verwachting komt hij in 2021 vrij, op 70-jarige leeftijd.

Tegen de medeverdachten van David R. heeft het OM celstraffen tot 14 jaar geëist.