Volledig scherm
Brandweerlieden bij de vermoedelijke vluchtauto die werd gebruikt na de liquidatie van Eaneas Lomp in 2015. © anp

Eis: levenslang voor drie verdachten wegens rol bij liquidaties onderwereld

Justitie eist levenslang voor Omar Lkhorf (28), Hicham M. (25) en Mohamed H. (29) voor hun rol bij de liquidaties van criminelen Eaneas Lomp en Chahid Yakhlaf in 2015 plus drie pogingen tot moord.

De verdachten vormden volgens officieren van justitie Annemiek van Eck en Aidan van Veen een ‘bikkelhard’ moordcommando dat in wisselende samenstelling ‘zonder enige vorm van empathie’ de levens van rivalen nam en nabestaanden ‘onbeschrijflijk leed’ toebracht.

De ‘moorden op bestelling’ zijn ‘een buitencategorie’ in het strafrecht, zei Van Veen in het requisitoir. ,,Het in koelen bloede uit de weg ruimen van een medemens getuigt van grote gewetenloosheid.” In hun roekeloosheid kon het de verdachten ‘weinig schelen’ hoeveel slachtoffers er zouden vallen. Een en ander blijkt wel uit onderlinge ‘berichten waarvan je het koud krijgt’.

‘Veel laten zuipen’

Eaneas Lomp werd op 7 november 2015 geliquideerd vlakbij het huis van zijn vriendin in Krommenie. Hij was in Amsterdam uit geweest met Dani M. Die had de schutters minutieus op de hoogte gehouden van Lomps gangen en hem volgens opdracht ‘veel laten zuipen’ zodat zijn ‘bloed dun werd door alcohol’ en ‘die kankerrat sneller zou doodbloeden’.

De schutters, volgens justitie Hicham M. en de later vermoorde en onthoofde Nabil Amzieb, schoten ‘een vuurregen van kogels’ af met een aanvalsgeweer en een pistool. Lomp droeg een kogelwerend vest, maar werd niettemin dodelijk geraakt in zijn borst.

De broers Chahid en Chafik Yakhlaf reden op Oudjaarsnacht 2015 met een vriend de camping in het Gelderse Kerkdriel af waar ze na eerdere moordpogingen zaten ondergedoken. Volgens justitie namen Hicham M. en Mohamed H. hun auto met automatische wapens onder vuur. Chahid Yakhlaf werd fataal geraakt.