Volledig scherm
Leonore Prothmann © Privéfoto

Eis OM: 9 jaar cel voor student die Duitse studente van leven beroofde

Het Openbaar Ministerie heeft wegens het doden van een Duitse studente Leonore Prothmann negen jaar celstraf geëist tegen de 20-jarige Michael N. Volgens het OM verstikte de man vorig jaar op 3 september in Emmen de eveneens 20-jarige vrouw met een kussen, nadat hij haar in haar hals had gestoken. De officier van justitie gaat uit van doodslag, omdat de man in een opwelling zou hebben gehandeld.

N. en het slachtoffer woonden op dat moment in hetzelfde appartement. Beiden studeerden aan de hogeschool in Emmen (Drenthe). N. belde die vroege ochtend zelf het alarmnummer 112 en riep dat hij een vriendin had vermoord. De politie vond het lichaam van de vrouw naast haar bed en probeerde haar vergeefs te reanimeren. Het gebeurde na een feestje dat N. gaf omdat hij vertelde naar Stockholm te verhuizen. In werkelijkheid moest hij zijn studie staken wegens tegenvallende prestaties.

Het was een ongeluk, zei N. tegen de rechters. Hij wilde dat ze zou stoppen met schreeuwen. Twee pathologen stelden vast dat de steekwond in de hals niet dodelijk was. Volgens een patholoog van het Nederlands Forensisch Instituut kan de studente ook zijn overleden aan de gevolgen van hartritmestoornissen of een afwijking aan haar kransslagader.

De hartritmestoornis kan zijn ontstaan door stress, stelde de deskundige vast. ,,De stress is het gevolg van de handelingen van verdachte”, zei de officier van justitie. Voordat N. het alarmnummer belde zocht hij op zijn telefoon naar informatie over zelfmoord. Dit past volgens de officier van justitie bij de verklaring van de man dat hij zelfmoord wilde plegen en geen plan had om de vrouw te doden.

Bij N. zijn stoornissen geconstateerd, maar die speelden geen grote rol tijdens het plegen van het delict. De officier vindt dat sprake is van licht verminderde toerekeningsvatbaarheid van de verdachte.