Volledig scherm
© ANP

Eis rechtbank: 18 jaar voor Utrechter Sander V.

UpdateEr is opnieuw 18 jaar cel geëist tegen Utrechter Sander V. in het hoger beroep rond de dood van Saga Backman. V. verscheen vrijdag voor de rechter in Den Bosch voor de moord op zijn ex Saga Backman in 2013. De verdachte bekende de moord te hebben gepleegd.

Volgens advocaat Admiraal zou het gerechtshof maximaal acht jaar celstraf moeten eisen. Dit zei hij tijdens de zitting op vrijdag. Sander V. zou Saga Backman 'in een opwelling gedood hebben.' Sander V. had voor deze zaak geen strafblad.

Het mes waarmee Saga is gestoken, werd volgens zijn advocaat gekocht om een wereldreis te maken.

Sander V. zei tijdens de zitting dat het nooit zijn intentie was om Saga te doden. ''Als ik mij meer herinner dan wil ik dat de nabestaanden vertellen.''

Tijdens de zitting gaf de rechter toestemming om toch een filmfragment toe te staan, ter ondersteuning vanhet spreekrecht van de nabestaanden. Zij wilden het filmpje vertonen waarop Saga Backman is te zien. De verdachte bekende vrijdag dat hij in de brandgang bij het huis van Saga was op de dag van haar dood om zijn excuses aan te bieden, maar hij weet zich niet te herinneren waarom hij onder het bloed zat. In de trein terug zou hij zich gerealiseerd hebben wat hij had gedaan. Hij ging thuis bij zijn moeder douchen: ,,Ik zat onder het bloed.''

De verdachte verbleef een tijd in het Pieter Baan Centrum. Daar zei hij volgens medewerker dat hij had willen vluchten naar het buitenland. Tot nu toe ontkende V. altijd verantwoordelijk te zijn voor de dood van de 19-jarige Zweedse studente die in Den Bosch woonde.

Brandgang
Meerdere getuigen verklaarden de man te hebben gezien bij de brandgang waar Saga Backman op 10 september 2013 doodgestoken werd aangetroffen. Een van de getuigen zag hem zelfs steken. Op een achtergelaten mes werd zijn DNA aangetroffen. Ook werd er bloed van het slachtoffer op zijn schoenen en horloge gevonden. Toch bleef de Utrechtse ex-vriend van Backman tot nu toe ontkennen dat hij de Bossche vrouw had gedood.

De rechtbank vond dat 'hoogst onwaarschijnlijk' en veroordeelde hem tot een celstraf van 18 jaar voor het met voorbedachten rade 'op gruwelijke wijze doodsteken' van Backman. Zijn advocaat trok enkele verklaringen van getuigen in twijfel. Volgens hem hadden ze de lengte van de verdachte verkeerd ingeschat. De rechtbank veroordeelde de Utrechter eerder tot 18 jaar cel. Backman werd in Den Bosch gewond op straat gevonden. Ze was verwond door messteken en overleed enige tijd later in het ziekenhuis.

De uitspraak is op 29 april.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement