Volledig scherm
De straat in Laren waar de steekpartij plaatsvond. © Street View

Eis tien jaar cel voor moordpoging van sektelid

Het 26-jarige sektelid Erwin S. moet wellicht tien jaar de cel in voor het feit dat hij 7 februari van dit jaar Jeroen van Hasselt probeerde dood te steken. Dat eiste het Openbaar Ministerie in Lelystad vandaag.

Vermomd met pruik en gewapend met een mes belde S. vrijdag 7 februari aan bij Van Hasselt, thuis in Laren. Al snel ontstond een worsteling waarin Erwin S. Jeroen van Hasselt zou hebben proberen te vermoorden. Het mes verwondde hem in de nek.

Van Hasselt voert als ex-man van een van de sekteleden, Karianne Esser, al jaren een hetze tegen die 'Orde der Transformanten', een sekte van enige tientallen geloofsgenoten die met z'n allen samenwonen in een aantal huizen in het Brabantse Hoeven. Van Hasselt werd in 2007 door zijn vrouw aan de kant gezet omdat zij zich met haar twee kinderen aansloot bij de sekte. Sindsdien haat hij de sekte en laat zich in media daar met enige regelmaat over uit.

Kaal
S. zelf verklaarde vanmiddag opnieuw dat hij 'alleen kwam om met Van Hasselt te praten'. Waarom dan die pruik? Omdat de sekteleden standaard kaal zijn en Van Hasselt niet eens de deur zou openen, als hij een  sektelid voor de deur zou zien staan, zei S.

Het mes had S meegenomen 'voor het geval het uit de hand zou lopen'. 'Want Van Hasselt háát hun echt,' aldus advocaat Arthur van der Biezen.

De officier van justitie geloofde er niets van en sprak van een van te voren beraamde moordpoging. Tegen Erwin S., een student rechten zonder strafblad, werd tien  jaar cel geëist. De rechter doet 31 juli uitspraak.