Volledig scherm
Een dug-out bij een sportveld is ingestort. Bij het ongeluk kwam een meisje om het leven en raakten vijf andere kinderen gewond. © Anjo de Haan

Eis tienduizend euro boete voor voetbalclub na dood 10-jarige Yrsa

Voetbalvereniging Twijzel zou wat het Openbaar Ministerie betreft een boete van 10.000 euro moeten betalen, waarvan de helft voorwaardelijk, voor het dodelijke ongeval met een dug-out op 12 mei 2014. De dug-out bij een veld stortte toen in, waardoor een meisje om het leven kwam.  Volgens het Openbaar Ministerie is de club verantwoordelijk voor de dood van het 10-jarige slachtoffer Yrsa.

Het Openbaar Ministerie (OM) zag eerst geen heil in vervolging van SC Twijzel. De ouders van het meisje en van enkele gewonde kinderen stapten echter naar het gerechtshof, dat het OM dwong de zaak alsnog voor de rechter te brengen. De dug-out stortte in toen meerdere kinderen het onderkomen gebruikten als speeltoestel. 

Het OM verwijt de club nu dood door schuld en lichamelijk letsel door schuld, maar houdt er wel rekening mee dat de vereniging draait op vrijwilligers: ,,Welwillende burgers die zich inzetten voor de samenleving.’’ Een geldboete is volgens het OM passend omdat clubs ervan doordrongen moeten raken dat de veiligheid op velden gewaarborgd moet zijn.

Beschadigd

Uit onderzoek is gebleken dat de dug-out eerder bij een storm beschadigd was. Een bestuurslid vertelde vandaag aan de rechtbank dat hij na de storm met enkele anderen aan de dug-out heeft gehangen en er tegenaan heeft geduwd. ,,Geen beweging in te krijgen’’, aldus de man. Volgens het bestuurslid was bij de club niet bekend dat de dug-out gevaarlijk zou zijn.  De club vindt ook nog steeds dat de gemeente, eigenaar van de grond, verantwoordelijk is voor het onderhoud. 

Tegen de kinderen die gewond raakten bij het dug-outdrama in Twijzel in 2014 was volgens het bestuurslid bovendien gezegd dat ze van het coach-hokje af moesten komen. Hij bleef erbij dat er geen gevaar was. ,,We zaten er zelf ook onder.’’

Uit onderzoek is gebleken dat de betonplaat is gaan kantelen door overbelasting. Doordat ondersteuning in de zijwanden ontbrak, was het draagvermogen verminderd. Er ontbraken stenen in de muren. In de dug-out waren scheuren gekomen na een storm in 2013. De schade, die ook was vastgesteld bij een KNVB-inspectie in februari 2014, werd niet gerepareerd. Dat had gemoeten en daarvoor was SC Twijzel verantwoordelijk, stelt het OM vandaag  voor de rechtbank in Leeuwarden. De gemeente Achtkarspelen is eigenaar van het sportpark, maar SC Twijzel zorgde voor het onderhoud van de dug-outs. ,,Maar er is niets gedaan en dat is onbegrijpelijk”, aldus de officier van justitie.

Beweging

Volgens het OM is er sprake van dood door schuld en zwaar lichamelijk letsel door schuld. Een bestuurslid bestrijdt dat de dug-out onveilig was. ,,We hebben er met een paar man na de storm aan gehangen. Geen beweging in te krijgen.’' Het OM neemt het de sportclub kwalijk dat voor een beoordeling niet iemand met bouwtechnische kennis is ingeschakeld.

De dug-out stortte op 21 mei 2014 in tijdens een korfbaltoernooi. De wedstrijden vonden plaats op het voetbalveld van SC Twijzel. Op het dak zaten zes kinderen. De 10-jarige Yrsa de Bruin kwam om het leven. Vijf andere kinderen raakten gewond toen de dakplaat van de dug-out kantelde en terechtkwam op de kinderen die op de dug-out zaten.