Volledig scherm
© ANP

Eis vijf jaar en tbs voor doodslag tijdens depressie

Tegen de 42-jarige Johan S. is in de rechtbank in Breda vijf jaar cel en tbs met voorwaarden geëist. Hij wordt verdacht van doodslag op zijn vrouw en poging tot moord op zijn zoon op 31 maart in Oosterhout.

De 42-jarige vrouw wilde de ambulance bellen nadat haar man, die alles bekent, een overdosis antidepressiva had genomen. Daarop werd ze door hem gewurgd, met een hamer geslagen en met een mes gestoken.
Haar laatste actie was proberen te voorkomen dat S. ook hun tienjarige zoon iets zou aandoen. Ze zakte voor de trap in elkaar. Hun zoon, die beneden was, overleefde doordat de punt van het mes brak. De vrouw overleed korte tijd later in het ziekenhuis.

De man was na een ontslag in december zwaar depressief geraakt en had al verschillende keren op het punt gestaan zichzelf en zijn vrouw het leven te ontnemen. Die keren zag hij echter op het laatste moment ,,het absurde'' van zijn daden in en kwam hij bij zinnen. Alle acties die de man uitvoerde, werden tijdens de zitting zeer gedetailleerd en beeldend weergegeven. Dat leidde tot emotionele taferelen in de rechtbank.

De man lijdt aan een persoonlijkheidsstoornis. In combinatie met de overdosis en zijn depressie vinden gedragsdeskundigen hem sterk verminderd toerekeningsvatbaar. In zijn laatste woord zei S: ,,Op 31 maart had er iemand moeten overlijden. Dat was ik.'' De rechtbank doet 20 januari uitspraak.