Volledig scherm
Spyshopmedewerker Ronald Bakker werd in september 2015 in Huizen vermoord. Ridouan Taghi in kader. © ANP/ Politie

Eisen tot 16 jaar cel: eigenaar Spyshop werd vermoord om signaal af te geven: zwijg!

Twee mannen die zich schuldig zouden hebben gemaakt aan medeplichtigheid aan de moord op spyshopmedewerker Ronald Bakker in 2015 verdwijnen daarvoor wat het Openbaar Ministerie betreft zestien en veertien jaar achter slot en grendel. In de extra beveiligde gerechtsbunker in Osdorp sprak de aanklager van ‘een lafhartige moord’.

Mourad B. (30) en Ali M. (31) zouden hebben opgetreden als ‘spotter’. Zij zouden de bewegingen van Bakker (59) tot vlak voor zijn dood nauwgezet in kaart hebben gebracht, zijn signalement hebben doorgegeven en het kenteken van de auto waarin hij reed hebben doorgesluisd.

Het slachtoffer werd op 9 september 2015 bij zijn woning in Huizen doodgeschoten toen hij thuiskwam uit zijn werk bij de spyshop in Nieuwegein. Ronald Bakker liet een vrouw en twee dochters na. 

Ridouan Taghi

De vorige maand in Dubai gearresteerde Ridouan Taghi wordt gezien als opdrachtgever van de liquidatie op de onschuldige Bakker. Het is een van de vele liquidaties waarvoor Taghi in een ander proces zal worden vervolgd. Met de moord op Ronald Bakker wilde Taghi een boodschap afgeven aan de spyshop en andere handelaren in trackers en dergelijke, zegt het Openbaar Ministerie. Taghi vermoedde dat Bakker met de politie had samengewerkt.