Eisen tot zes jaar in grensrechterzaak

Tegen de zeven verdachten in de strafzaak rond de gewelddadige dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen heeft het Openbaar Ministerie vandaag in hoger beroep celstraffen tot 6 jaar geëist. De hoogste strafeis was voor de enige volwassene onder de beklaagden, El Hassan D.

Volledig scherm
De echtgenote en zoon van Richard van Nieuwenhuizen komen aan bij de rechtbank op de eerste dag van rechtszaak, op 29 mei © ANP

Tegen de zes minderjarigen eiste advocaat-generaal Leo den Hollander voor het gerechtshof in Leeuwarden tot 2 jaar jeugddetentie, waarvan 6 maanden voorwaardelijk. De aanklager wil dat het hof een van hen een zogeheten gedragsmaatregel oplegt.

Richard Nieuwenhuizen (41) werd op 2 december ernstig mishandeld na een wedstrijd tussen B-elftallen van zijn club Buitenboys uit Almere en bezoeker Nieuw Sloten uit Amsterdam. Hij overleed een dag later in een ziekenhuis.

Uitgesloten: genetische aderafwijking
Volgens Den Hollander staat buiten kijf dat Nieuwenhuizen is overleden als gevolg van het geweld. Een alternatieve oorzaak, zoals een genetische aderafwijking, is wat hem betreft uitgesloten. Hij maakte gehakt van een rapport van een door de advocaten van El Hassan D. aangedagen deskundige, die de afwijking als potentiële oorzaak voor de plotselinge dood van grensrechter opvoert. D. is de vader van een van de minderjarige verdachten.

De verdachten zijn allen schuldig aan het medeplegen van doodslag, aldus Den Hollander. Zijn strafeisen weken niet af van wat de rechtbank in Lelystad eerder dit jaar aan de verdachten heeft opgelegd, op de gedragsmaatregel na. Deze is gericht op agressiebeheersing. Voor wie de aanklager de maatregel wil, sprak hij niet in het openbaar uit. De afgelopen dagen zijn de zaken tegen de minderjarigen achter gesloten deuren behandeld.

Agressief
De verdachten hebben niet de bedoeling gehad Nieuwenhuizen dood te schoppen, aldus Den Hollander, maar hadden het mogelijk fatale gevolg van het geweld wel moeten voorzien. Dat vader D. de vechtjassen uit elkaar wilde halen, verwees hij naar het rijk der fabelen. D. was juist agressief en heeft een grote rol in het gewelddadige geheel gespeeld.

Vanaf maandag pleiten de advocaten. De uitspraak van het hof staat gepland op 19 december.

  1. Esther (33) redde meisje dat door dertien honden bijna verscheurd werd: ‘Ze wilden haar opeten’
    PREMIUM

    Esther (33) redde meisje dat door dertien honden bijna verscheurd werd: ‘Ze wilden haar opeten’

    Een middagje winkelen met haar vriend in Maastricht eindigde voor de 33-jarige Esther Tuls in een nachtmerrie. Een meisje van elf werd voor hun ogen gruwelijk aangevallen door dertien zeer agressieve honden. Met gevaar voor eigen leven bevrijdde het tweetal het tienermeisje uit haar benarde situatie. Deze week, zes jaar later, werden ze gehuldigd voor hun heldendaad. ,,Ik heb heel lang in therapie gezeten.”