'El Chapo van Azië' hangt uitlevering boven het hoofd: 'Dit lijkt op een ontvoering’
UPDATEDe Aziatische drugsbaas Tse Chi Lop wacht mogelijk uitlevering aan Australië. Tse wordt gezien als een van de grootste drugshandelaren ter wereld en zou machtiger en rijker zijn dan de Mexicaanse El Chapo. De Rotterdamse rechtbank buigt zich nu over de zaak.
Meerdere politieauto’s wachten met draaiende motor voor de extra beveiligde rechtszaal van Rotterdam. De rechtszaal is nog zwaarder bewaakt dan normaal. Niet elke dag staat een drugscrimineel van dit kaliber terecht. Van de Canadees-Chinese Tse Chi Lop (57) wordt gezegd dat hij miljarden heeft verdiend met de handel in synthetische drugs.
De vermeende drugsbaron, die de Aziatische El Chapo of de Aziatische Mr Big wordt genoemd, is een tengere man in een wit overhemd boven een donkere pantalon. Hij heeft een zwart brilletje op zijn neus. Zijn haar is grijzend. Tse praat met zachte stem tegen de tolk. Als de rechter hem vraagt naar zijn schuld, antwoordt hij: ,,Geen van de beschuldigingen heb ik gedaan.”
Later voegt hij toe: ,,De media beschrijven mij als de koning van een drugskartel. Wat zij beschrijven, is niet wat daadwerkelijk gebeurd is. Ik ben bang dat als ik naar Australië ga, de rechter mij met een gekleurde bril zal veroordelen.”
‘Ontvoering’
Dat Tse op 21 januari van dit jaar in Nederland werd gearresteerd, berust volgens zijn advocaat André Seebregts niet op toeval. Tse werd uitgezet door Taiwan naar Canada, maar maakte een tussenlanding op Schiphol. Daar werd hij in de boeien geslagen, omdat de Australische federale politie hem uitgeleverd wil zien. Tse Chi Lop staat sinds 2019 gesignaleerd bij Interpol.
Al een week voor zijn uitzetting was Nederland op de hoogte gesteld, zegt Seebregts. ,,En dat terwijl er ook rechtstreekse vluchten vanuit Taiwan naar Canada gingen.” De reden is volgens de advocaat dat Nederland gunstigere uitleveringsvoorwaarden kent dan Canada. Via het Nederlandse uitleveringsverdrag kan Tse voor meer feiten worden veroordeeld dan hem nu ten laste zijn gelegd.
,,Deze zaak lijkt op een ontvoering”, aldus de advocaat, die daarom aanhouding van de zaak vraagt. ,,Het is van belang dat uw rechtbank naar deze kwestie kijkt en dat u het niet overlaat aan de Australische autoriteiten. Eenmaal uitgeleverd, staan voor mijn cliënt geen rechtsmiddelen meer open om dat af te dwingen.” De rechtbank wil zich langer over dit verzoek beraden. De uitspraak staat gepland op vrijdag 2 juli.
Supersyndicaat
Volgens de Australische politie is Tse verantwoordelijk voor 70 procent van alle drugs die dat land binnenkomen. Zijn groep zou sinds 2015 verantwoordelijk zijn geweest voor zeker dertien zaken aangaande drugstransport.
De in Guangzhou geboren Tse wordt gezien als de leider van het supersyndicaat Sam Gor, een verzameling van vijf aparte triades uit China. De groep zou over de hele wereld zakendoen met groeperingen als de Yakuza in Japan, Libanese en Australische bendes, maar ook de Satudarah MC. Sam Gor wordt verantwoordelijk gehouden voor grootscheepse handel in synthetische drugs als methamfetamine, ketamine en fentanyl.
Tse emigreerde in 1988 naar de Canadese stad Toronto. Daar zat hij samen met de Italiaans-Canadese Rizzuto-familie in de heroïnehandel. Na een gevangenisstraf in 1990 legde hij zich toe op de handel in synthetische drugs en bouwde hij aan misdaadsyndicaat Sam Gor.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wat is een normaal bedrag voor op je spaarrekening? ‘In veel gevallen is 10 procent te weinig’
Budgetteren, sparen en rondkomen: dagelijks hoort budgetcoach Carolien Vos van haar klanten hoe moeilijk dat is en waar mensen tegenaan lopen. Ze deelt deze zomer haar beste tips. Vandaag: een financiële buffer. -
Urgente oproep burgemeesters: ‘Beslissingen asielbeleid kunnen niet wachten tot na reces’
De Haagse politiek moet zo snel mogelijk beslissingen nemen over de voortgang van het asielbeleid in Nederland. Dat kan niet wachten totdat iedereen terug van reces is, aldus 25 burgemeesters verenigd in het zogeheten Veiligheidsberaad. -
Nationaal Hitteplan gaat morgen weer in, vooral 75-plussers moeten oppassen
Het Nationaal Hitteplan gaat vanaf morgen weer in en geldt voor alle provincies. Dat heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) besloten na overleg met weerinstituut KNMI. De komende dagen wordt het warm en is de kans op een hittegolf groot. Daarom blijft het plan waarschijnlijk actief tot na het weekend. -
PREMIUMBOSWACHTERSCOLUMN
Het wordt een lang seizoen: jonge eekhoorns en egeltjes druppelen al binnen
Dit jaar zijn ging het jonge dieren-seizoen al vroeg van start, zowel met vogels als met zoogdieren. Dat betekent vaak dat het een lang seizoen wordt en er meer nesten per jaar worden gelegd. De dierenopvang verwacht daarmee meerdere golven van jonge dieren. -
PREMIUMGeld & Geluk
Inge en Eric zijn geen ‘big spenders’: ‘In Dubai zijn de prijzen nu zo hoog, nu gaan we naar Ajman’
In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. Inge en Eric houden van golf, autoracen en vakanties. ‘Dubai is wel heel duur dit jaar. Dus gaan we twee emiraatjes verder.’
-
Meer privacy op WhatsApp: voortaan kun je je online-status verbergen en langer berichten wissen
Chat-app WhatsApp wordt op meerdere fronten aangepast om de privacy van gebruikers beter te waarborgen. Zo kun je verbergen dat je online bent en langer je berichten verwijderen. -
Koken & Eten
Dit gebeurt in je lichaam als je 's avonds nog aan het snaaien slaat
We houden er allemaal van om zo nu en dan 's avonds laat een snack te nemen. Sommige mensen beweren dat het niet goed is om heel laat nog iets te eten, omdat je er sneller dik van zou worden. Klopt die bewering? Deskundigen geven het antwoord. -
Openbaar Ministerie: 'Dochter N18-drama bij Haaksbergen geen verdachte meer’
Fenneke L. (36) wordt niet langer verdacht van moord of doodslag op haar moeder Jackie (62). Dat heeft het Openbaar Ministerie dinsdag bekendgemaakt.