Volledig scherm
Foto's van de in beslag genomen drugs. © © Norwegian National Criminal Investigation Service (KRIPOS).

Elf Nederlanders gepakt om drugssmokkel na internationale politieactie

Met een transportbedrijf als dekmantel smokkelde een Nederlandse bende drugs door heel Europa. Elf Nederlanders zijn daarvoor opgepakt dankzij een internationale politieactie. Die werd in Nederland, Duitsland, Spanje, Italië, Zweden, Groot-Brittannië en Noorwegen uitgevoerd.

Volledig scherm
Beelden van de in beslag genomen drugs. © Eurojust

Rechercheurs hebben in totaal vier ton hasj, 200 kilo amfetamine, 64 kilo cocaïne, 45 kilo MDMA en 25 kilo heroïne in beslag genomen. In Noorwegen zijn meer dan vijftig mensen inmiddels aangeklaagd, meldt de politie daar. In Dubai werd een Noor opgepakt voor de smokkel van 500 kilo hasj.

Het onderzoek begon na een reeks schietpartijen in de Noorse hoofdstad Oslo in 2017. Die bleek te maken te hebben met de drugshandel. Het internationale onderzoek stond onder leiding van Eurojust, de Europese organisatie voor justitiële samenwerking.

Volledig scherm
Foto's van de in beslag genomen drugs. © © Norwegian National Criminal Investigation Service (KRIPOS).

Eurojust meldt dat een Noor in de zaak recentelijk tot een celstraf van 19 jaar is veroordeeld. Bij hem is 4,5 miljoen euro in beslag genomen. In Denemarken zijn twee mannen veroordeeld tot twee en zes jaar en in Duitsland werd een man veroordeeld tot acht jaar cel. Wanneer de verdachten worden voorgeleid is nog niet bekend.