Volledig scherm
Hardlopers vieren de opening van de Maastunnel. © ANP

Elke week op sukkeldrafje klein uurtje rennen net zo effectief als fanatiek joggen

Wie denkt dat een rondje joggen op een sukkeltempo geen zoden aan de dijk zet, heeft het goed mis. Want de buurvrouw die elke week op haar dooie gemak 8 kilometer loopt in een klein uurtje is nét zo gezond bezig als de buurman die twee keer per week met 13 kilometer per uur door het park raast. Misschien zelfs beter. 

Wie geregeld hardloopt, verlaagt de kans op een vroegtijdige dood met ongeveer een kwart. Die winst zit vooral in minder hart- en vaatziektes (30 procent minder kans) en kanker (23 procent minder kans). Dat blijkt uit een verhaal in de Volkskrant. De gezondheidswinst begint al bij vijftig minuten hardlopen per week. 

Langer dan vijftig minuten hardlopen, of verspreid over meerdere dagen joggen maakt voor de gezondheidswinst niet uit, blijkt uit de cijfers. Ook hoe hard men rent, maakt weinig verschil: wie met acht kilometer per uur voortsukkelt, boekt haast dezelfde winst als de sporter die dertien kilometer per uur rent.

De Volkskrant baseert zich op een analyse van in totaal veertien eerdere onderzoeken naar hardlopen en de gezondheid, dat vanmorgen vroeg verscheen in het vakblad British Medical Journal. 

Volledig scherm
Deelnemers aan de Marathon van Rotterdam. © ANP
  1. Onderzoeksteam MH17 op zoek naar Russische topfunctionarissen

    Onderzoeks­team MH17 op zoek naar Russische topfunctio­na­ris­sen

    Het MH17-onderzoeksteam doet een nieuwe getuigenoproep in het strafrechtelijk onderzoek. Het Joint Investigation Team (JIT) zoekt informatie over politieke en militaire topfunctionarissen uit Rusland, die mogelijk opdracht hebben gegeven tot het neerhalen van het toestel. In afgeluisterde telefoongesprekken uit 2014, die nu zijn vrijgegeven, zeggen rebellen in Oost-Oekraïne onder meer ‘dat onze orders direct uit Moskou komen'.