Volledig scherm
© anp

Emigranten vluchten naar buitenland om 'mentaliteit'

pollDe 'slechte mentaliteit' is voor emigranten een steeds belangrijkere reden om Nederland te verlaten. Dat blijkt uit een onderzoek van de EmigratieBeurs. ,,Nederland is aan het veranderen'', zegt directeur Tom Bey. ,,We zien dat de omgangsvormen en de korte lontjes voor mensen steeds vaker de druppel zijn om weg te gaan.''

poll

Waarom zou jij naar het buitenland vertrekken?

 • Vanwege de slechte mentaliteit (31%)
 • Vanwege de migrantencrisis (33%)
 • Genieten van mijn pensioen (7%)
 • Vanwege de criminaliteit (3%)
 • Meer rust en ruimte (20%)
 • Ik ben de files zat (1%)
 • Werk (5%)
10308 stemmen

Inmiddels emigreren ongeveer 148.000 mensen per jaar uit Nederland, 41 procent meer dan 10 jaar geleden. Behalve vanwege de slechte mentaliteit (23 procent) willen toekomstige emigranten ook weg uit Nederland omdat ze meer rust en ruimte (24 procent) willen. De migrantencrisis is voor 13 procent een reden om het land te verlaten.

Over het algemeen migreren mensen om twee redenen. Bey: ,,Enerzijds migreren mensen om intrinsieke redenen: ze zijn avontuurlijk ingesteld en willen op zoek naar een betere kwaliteit van leven. Anderzijds zijn er externe factoren die voor die mensen 'de druppel' zijn.'' Hij constateert dat de nuances in Nederland weg zijn. ,,In het buitenland heerst een ander soort beleefdheid.''

Filedruk 
Voorheen waren criminaliteit en filedruk een belangrijke reden om het land te verlaten, maar zij spelen nog maar een kleine rol met respectievelijk 5 en 3 procent. Veel mensen hebben genoeg van de in hun ogen hufterige, ontevreden en onbeleefde houding van hun landgenoten. ,,De filedruk is bijna van de kaart en heeft plaatsgemaakt voor de slechte mentaliteit. In Nederland mag je alles zeggen wat je denkt.'' Volgens Bey stuit juist dat veel mensen tegen de borst.

Migrantencrisis

Voor AD-lezers is de slechte mentaliteit de op één na belangrijkste reden om weg te willen uit Nederland. In een poll onder bijna 9.000 bezoekers van AD.nl noemde ruim 30 procent de migrantencrisis als belangrijkste reden. Meer rust en ruimte komen voor hen op de derde plaats.

 1. 'Beer van een vent' Chris (31) tilt auto op en redt fietser in Breda: 'Ik heb gewoon een bierbuikje, hoor’

  'Beer van een vent' Chris (31) tilt auto op en redt fietser in Breda: 'Ik heb gewoon een bierbuikje, hoor’

  Een beer van een vent. De verloren zoon van Hercules. Een nakomeling van De Hulk. Op sociale media wordt Chris van den Brug (31) liefkozend gebombardeerd tot superheld zonder cape. De praatgrage Bredanaar tilde gisteravond een auto op en bevrijdde daarmee een fietser die na een aanrijding klem kwam te zitten. Of Chris zichzelf als superheld ziet? ,,Nee joh, ik ben gewoon een lompe boer met een strak bierbuikje.”