Volledig scherm
© ANP

Emile Roemer: 'Rutte liegt over zijn zorgplannen'

VERKIEZINGEN'12SP-lijsttrekker Emile Roemer is woedend op Mark Rutte. De socialist beschuldigt de VVD-leider van 'regelrechte leugens over de zorg'. Niet eerder werden zulke harde woorden gebruikt in een Nederlandse verkiezingscampagne. De liberalen zeggen op hun beurt dat 'de SP een loopje neemt met de feiten'. Dat meldt het AD vandaag.

Volledig scherm

'Rutte liegt over zijn zorgplannen en hij beschadigt andere partijen. Dat vind ik een premier onwaardig,' stelt een ziedende Emile Roemer in een reactie aan het AD.

Kunduz-akkoord
De SP-leider was 'erg boos' na het premiersdebat afgelopen zondag. Daar vroeg Roemer aan premier Rutte waarom zijn VVD het eigen risico in de zorg wil verhogen. Rutte ontkende dat glashard. Roemer benadrukt dat de liberalen bij het Kunduz-akkoord hebben getekend voor het opschroeven van het eigen risico van 220 euro naar 350 euro. 'Dat heb ik ze niet zien terugtrekken.'

Het is opmerkelijk dat de SP'er zulke harde woorden gebruikt tegen een rivaal. Ze doen terugdenken aan 2006, toen Jan Peter Balkenende 'U draait en u bent niet eerlijk' zei tegen PvdA-leider Wouter Bos. Toen viel het woord leugenaar niet. Het is ongekend in een Nederlandse verkiezingscampagne dat politici elkaar expliciet voor leugenaar uitmaken.

'Roemer neemt loopje met de feiten'
VVD-fractievoorzitter Stef Blok zegt dat de SP-leider de plank misslaat. Blok: 'Roemer neemt een loopje met de feiten. Of het nou opzettelijk is of uit onbegrip, zijn bewering dat wij het eigen risico verhogen, is niet waar.'

'Pinokkio'
Ook PVV-leider Geert Wilders lag afgelopen zondag behoorlijk met Rutte in de clinch over de precieze gebeurtenissen bij de Catshuis-onderhandelingen. En vanuit de PvdA-burelen valt na het laatste debat te horen dat Rutte 'een beetje op een Pinokkio begint te lijken'.