Volledig scherm
Roemer sluit samenwerking met de VVD nu uit © anp

Emile Roemer sluit VVD uit

De SP zal na de verkiezingen niet in een kabinet gaan zitten waar de VVD ook in zit. Dat zegt lijsttrekker Emile Roemer in een interview met het AD.

Quote

U krijgt van mij bij deze de garantie dat wij rechts niet aan een meerder­heid gaan helpen

Emile Roemer
Volledig scherm
© ANP

Volgens SP-leider Roemer zijn de verschillen met de VVD onoverbrugbaar. Hij hoopt dat andere partijen zijn voorbeeld volgen en de VVD zo isoleren. Die kans is echter klein.

Gezien de huidige peilingen lijkt het vrijwel onmogelijk om een meerderheid te vormen zónder de VVD. Ook omdat vrijwel alle partijen samenwerking met de PVV hebben uitgesloten. Door de stap van de SP groeit de kans dan ook dat er na 15 maart een middenkabinet komt met meerdere partijen, maar zonder de partijen op de flanken.

Betrouwbaar
Volgens Roemer willen mensen kiezen voor partijen en politici die betrouwbaar zijn, zich aan hun woord houden. ,,U krijgt van mij bij deze de garantie dat wij rechts niet aan een meerderheid gaan helpen. En ik bedonder niemand." Hij verwijt de PvdA in 2012 een verkeerde keuze te hebben gemaakt om na de vorige verkiezingen toch met de VVD te gaan regeren.

,,Mensen die toen een linkse stem uitbrachten, hadden ook links beleid verwacht. Maar dat is er niet gekomen. De teleurstelling was vervolgens zo groot dat linkse mensen rechts zijn geworden. Daarom kunnen wij maar beter vooraf eerlijk zeggen waar we staan."

Deur dicht
Opvallend genoeg werkt de SP de laatste jaren steeds vaker samen met de VVD. Zo zitten ze samen in het bestuur van vijf provincies en ook in de colleges van Amsterdam en Utrecht. Prominente VVD'ers als Hans Wiegel pleiten er al langer openlijk voor om ook op landelijk niveau met de SP te gaan samenwerken. Maar die deur gooit Roemer nu dicht.

  1. Nederlandse journalist zette Fox-show expres op stelten: ‘Leek wel een verwaande kwast’
    Video

    Nederland­se journalist zette Fox-show expres op stelten: ‘Leek wel een verwaande kwast’

    Journalist en historicus Rutger Bregman, die vorige week werd uitgescholden door Fox News-presentator Tucker Carlson, heeft diens tv-programma opzettelijk ontregeld. Dat vond hij nodig om zijn punt te maken, hoewel hij naar eigen zeggen wel overkwam als een ‘verwaande kwast’. ,,[Want] je entert iemands talkshow en je hebt met voorbedachten rade een plan om de boel op stelten te zetten.’’