Volledig scherm
© ANP

'Energiedrankjes moeten uit de handel: Pure suikerdrugs'

pollDe AH-avondwinkel aan de Amsterdamsestraatweg in Utrecht doet de energiedrank van het eigen merk in de ban. Ze willen testen of de overlast van jongeren daardoor afneemt. Dat initiatief wordt toegejuicht. 70 procent van de bezoekers van AD.nl denkt dat de actie vruchten zal afwerpen, blijkt uit eigen onderzoek.

De avondwinkel van Albert Heijn is de enige in de buurt die na 22.00 uur open is en volgens eigenaar Konincks trekt dat groepjes jongeren aan die energiedrankjes willen inslaan.

'Ze zijn nadrukkelijk aanwezig, terwijl klanten rustig willen winkelen en mijn medewerkers lekker werken. Ze hangen bovendien buiten rond en zijn luidruchtig.'

Door de energiedrankjes van het eigen merk uit de schappen te halen hoopt Konicks de overlast terug te dringen. Over een paar weken, als de test ten einde is, weet hij of de AH-energiedrank de oorzaak is van de overlast.

Een aantal lezers, die reageren op onze facebookpagina, is van mening dat energiedrank inderdaad tot overlast en geluidshinder leidt. 'Zie soms kids van acht jaar oud met die drankjes lopen, en maar klagen dat kinderen zo druk zijn', zegt iemand.

Ouders
Anderen vinden niet dat de oorzaak gezocht moet worden bij de energiedrank, zij vinden dat het probleem aangepakt moet worden bij 'de wortel'. Zo gaat er volgens hen iets mis bij de opvoeding van deze jongeren. 'Indirect zijn de ouders het probleem, zij interesseren zich blijkbaar niet in wat hun kinderen doen'. Daarnaast noemt een aantal het belachelijk dat jongeren na tienen op straat hangen.

Is het initiatief van de avondwinkel een belachelijk idee of zou het wel kunnen werken? Bijna 4.000 mensen vulden de poll in op AD.nl. Een overduidelijke meerderheid staat achter het initiatief van Konincks. 70 procent is ervan overtuigd dat de maatregel van de avondwinkel gaat slagen.

'Suikerdrugs'
Op Facebook is uit de kleine 100 reacties af te leiden dat de meesten een algeheel verbod op energiedrankjes wel zien zitten. 'Pure suikerdrugs', noemt iemand de blikjes. 'Gewoon overal die goedkope blikjes chemisch afval uit de schappen halen!', oppert iemand anders. Vele malen wordt de energiedrank als ongezonder bestempeld dan alcohol.

30 procent van de respondenten vindt de 'test' van Konincks 'belachelijk'. 'Tjesus geen goedkope ontbijtjes in het weekend meer bij Ikea omdat de massa zo nodig met de auto moet komen en nu dit weer. Iedereen wordt de dupe van deze ongein op deze manier!', besluit een teleurgestelde facebooker.

  1. Jongen springt van brug op Efteling-bootje: attractie stilgelegd, beveiligers grijpen in

    Jongen springt van brug op Efteling-boot­je: attractie stilgelegd, beveili­gers grijpen in

    Een minderjarige Efteling-bezoeker heeft zich vanmiddag flink misdragen in en rondom de bekende bootjesattractie Gondoletta. De jongen sprong vanaf een brug op het dak van één van de varende bootjes en bleef daar vervolgens een tijd lang op zitten. Door beveiligers is de baldadige bezoeker naar de uitgang van het pretpark begeleid, bevestigt een woordvoerster tegenover het Brabants Dagblad.
  2. 'Beer van een vent' Chris (31) tilt auto op en redt fietser in Breda: 'Ik heb gewoon een bierbuikje, hoor’

    'Beer van een vent' Chris (31) tilt auto op en redt fietser in Breda: 'Ik heb gewoon een bierbuikje, hoor’

    Een beer van een vent. De verloren zoon van Hercules. Een nakomeling van De Hulk. Op sociale media wordt Chris van den Brug (31) liefkozend gebombardeerd tot superheld zonder cape. De praatgrage Bredanaar tilde gisteravond een auto op en bevrijdde daarmee een fietser die na een aanrijding klem kwam te zitten. Of Chris zichzelf als superheld ziet? ,,Nee joh, ik ben gewoon een lompe boer met een strak bierbuikje.”