Volledig scherm
© ANP XTRA

Energieplan goed voor 15.000 banen

Kabinet, vakbonden en werkgevers werken aan een energieakkoord dat de Nederlandse economie snel 15.000 banen moet opleveren, meldt het AD. Dat gebeurt dan door miljoenen huizen de komende jaren energiezuinig te maken, oude kolencentrales te sluiten en grote windparken op zee te bouwen.

De plannen staan in een conceptakkoord dat in bezit is van het AD. Het kabinet en sociale partners onderhandelen er momenteel over in de Sociaal-Economische Raad (SER).

In het plan van SER-voorzitter Wiebe Draijer krijgen huizenbezitters subsidie als ze hun huis substantieel energiezuiniger maken. Voor deze regeling is 600 miljoen euro vrijgemaakt.

Energiebedrijven moeten bovendien klanten geld gaan lenen om hun woning zuiniger te maken. Dat geld wordt via de energienota verrekend. Het kabinet wil woningbezitters verplichten dat hun huis bij verkoop minimaal energielabel C heeft. In 2018 moet 65 procent van alle woningen veel zuiniger zijn dan nu.

Huizenbezitters die samen zonne- of windenergie opwekken, krijgen 7,5 procent belastingkorting. In ruil daarvoor gaan milieuorganisaties ermee akkoord dat het plan om 16 procent duurzame energie op te wekken in 2020 nog 2 tot 4 jaar wordt uitgesteld.

Tegelijk moeten er bijna net zoveel windmolens op zee verrijzen als al op land zijn gepland. Dat gaat om honderden turbines.
Vier oude kolencentrales uit de jaren '80 moeten uiterlijk eind 2015 sluiten.

Het totaal aan 'vergroeningsmaatregelen' moet 15.000 banen opleveren. Maar of het kabinet, werkgevers en vakbonden eruit komen met dit akkoord, is de vraag. Minister Henk Kamp (Economische Zaken) en staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur en Milieu) zijn volgens ingewijden gisteren voor meerdere belangrijke punten uit het conceptakkoord gaan liggen. Het kabinet heeft geen geld om de plannen te betalen.

Vertwijfeling
'Kamp heeft de onderhandelaars in vertwijfeling achtergelaten,' zegt een partij. Kamp zelf laat desgevraagd weten dat het kabinet alles op alles zet om de komende dagen het akkoord te sluiten. 'Er wordt nog steeds gepraat,' aldus zijn woordvoerder.

Bronnen rond de minister stellen echter dat de voorstellen van de milieubeweging te duur zijn. 'De milieuclubs komen met eisen zonder dekking. Het kabinet heeft van begin af aan gezegd geen geld te hebben.'