Volledig scherm
© Mark Reijntjens

Energieverkopers slaan alarm: ‘Pak misstanden aan, ze zijn er echt’

Energieverkopers vinden dat het tijd is voor maatregelen om misstanden in hun branche tegen te gaan. Klanten worden misleid, de markt is ziek, stellen ze.

Nadat een colporteur van Nuon in deze krant uit de school klapte over misleidende verkooppraktijken, werd massaal gereageerd. Verkopers, oud verkopers en klanten willen laten weten: dit is geen uitzondering, het gebeurt veel vaker. Niet alleen binnen Nuon Sales Force, de verkooptak van Nuon, ook bij andere bedrijven die verkopen namens verschillende energiemaatschappijen wordt gerommeld aan de deur, stellen ze. 

De verkopers vertellen daarover ondanks de geheimhoudingsverklaring die veel van hen hebben moeten tekenen. In de arbeidsovereenkomst van één verkoper, die deze krant heeft ingezien, wordt gedreigd met boetes die zelfs opgelegd kunnen worden als hij alleen al het arbeidscontract deelt met derden.

Breder

Toch treedt hij net als andere (oud-) verkopers naar buiten. Ze kunnen slecht verkroppen dat Nuon in deze krant zei zich niet te herkennen in het toepassen van misleidende verkooptechnieken en willen laten zien dat het breder speelt. Ook verkopers die een genuanceerder beeld willen schetsen en zeggen wél eerlijk te verkopen, ontkennen niet dat er sprake is van misleiding door anderen in hun branche. Zij spreken van een ‘kleine groep’, anderen zeggen dat er meer aan de hand is. 

Dat er misleiding plaatsvindt is zeker ook bekend bij vele klanten van vooral Nuon, maar ook andere energiemaatschappijen, die contact opnamen met deze krant. Familieleden van hoogbejaarde ouders beschreven hoe ze achter de verkooppraktijken kwamen. Anderen trapten er zelf (bijna) in. Zzp’ers blijken een kwetsbare doelgroep: omdat zakelijke contracten geen bedenktijd kennen zoals particuliere contracten, kunnen zij veel moeilijker terug als ze ontdekken dat de overeenkomst anders is dan werd voorgespiegeld of gedacht. 

Lees verder: Als energieverkoper target niet gehaald? ‘Duw het ze door de strot’ (Premium) 

Een colporteur van Nuon klapte begin dit jaar uit de school. ,,Als ik me zou moeten voorstellen zou ik zeggen: ik ben een oplichter in dienst van Nuon.’’

  1. Droomvakantie met vriendje eindigt in nachtmerrie: Nederlandse (24) ontsnapt aan dood bij overval
    PREMIUM

    Droomvakan­tie met vriendje eindigt in nachtmer­rie: Nederland­se (24) ontsnapt aan dood bij overval

    De Antwerpse kleermaker Tommaso Bordoni (29) en zijn Nederlandse vriendin Linsey de Waele (25) zijn aan de dood ontsnapt bij een overval in Zuid-Afrika. Het koppel was met vakantie in het land, toen Tommaso op de avond van Valentijn plots oog in oog stond met twee gewapende kerels in de slaapkamer van hun verblijf. ,,Ik was zeker dat ze me zouden vermoorden”, vertelt de Belg - die sindsdien gekweld wordt door paniekaanvallen - tegen deze nieuwssite.