Volledig scherm
Illustratie van een enkelband. © ANP

Enkelbanddragers in heel Nederland preventief opgepakt wegens grote softwarestoring

De politie heeft gisteravond een onbekend aantal veroordeelden met een enkelband opgepakt na overleg met het ministerie van Justitie en Veiligheid, de Dienst Justitiële Inrichtingen en de reclassering. Door een probleem met de software kwamen de gegevens over de enkelbanden niet goed door in de meldkamer en waren er gedetineerden buiten beeld. Daarom zat er in sommige gevallen ‘niks anders op’ dan de enkelbanddragers in te sluiten.

Volgens het ministerie van Justitie en Veiligheid was de storing een gevolg van een software-update. Inmiddels is het systeem weer operationeel en zijn alle enkelbanddragers weer in beeld. ,,Er wordt hard gewerkt om het systeem weer 100 procent stabiel te krijgen’’, aldus een woordvoerder. De dragers die preventief zijn ingesloten, zitten nog vast.

Nadat de storing bekend werd, is direct actie ondernomen. ,,Daarbij is per individuele enkelbanddrager maatwerk toegepast. Waar nodig zijn justitiabelen preventief ingesloten’’, reageert het ministerie. Om hoeveel enkelbanddragers het gaat en waar zij voor veroordeeld zijn, wordt niet bekendgemaakt. Volgens bronnen zou het onder meer gaan om enkele terreurverdachten.

Quote

Er wordt hard gewerkt om het systeem weer 100 procent stabiel te krijgen

Woordvoerder, ministerie van Justitie en Veiligheid

De enkelbanddragers die gisteravond en vannacht zijn opgehaald door de politie kregen bij hun aanhouding een brief van het ministerie, het OM, de politie en reclassering. In deze brief - die in handen is van deze site - staat onder meer te lezen dat er gezien de omstandigheden ‘geen andere mogelijkheid is dan u nu op te halen’. ,,Tot onze spijt wordt u opgehaald door de politie om de nacht door te brengen in een penitentiaire inrichting. U heeft voor zover ons bekend de voorwaarden niet overtreden. Toch moeten we hiertoe overgaan.’’

Het levert ook onrust op. Zo mistte een cliënt van strafrechtadvocaat Job Knoester vanochtend tentamens op de universiteit, omdat hij uit voorzorg was vastgezet. ,,Dat terwijl hij zich gedroeg zoals gevraagd. Wat vinden jullie daar nu zelf van?", schrijft Knoester op Twitter.

Toezicht

Gemiddeld zijn er dagelijks in Nederland ruim 700 veroordeelden die een enkelband dragen. Een zogeheten justitiabele met een enkelband staat onder toezicht van de reclassering. Als iemand zijn enkelband verwijdert of in een gebied komt waar hij of zij niet mag komen, of juist een gebied verlaat waar hij binnen moet blijven, dan genereert een enkelband automatisch een melding richting de meldkamer van de provider. In deze communicatie zat gisteren een storing.

De betrokken partijen, zoals de Dienst Vervoer & Ondersteuning, de Dienst Justitiële Inrichtingen, het OM, de drie reclasseringsorganisaties en de politie hebben voortdurend contact over de ontstane situatie en de status van het uitgevallen dataverkeer, aldus het ministerie. Slachtoffers van delinquenten die nu een enkelband is aangemeten en hun eventuele nabestaanden worden door justitie ‘zo snel mogelijk geïnformeerd’ over de uitval van het systeem. Elektronische enkelbanden worden vaak gebruikt om ervoor te zorgen dat daders slachtoffers of nabestaanden niet meer kunnen opzoeken.

Kijk hier hoe een enkelband werkt: