Volledig scherm
© anp

Enorme drukte op Amsterdam CS

Station Amsterdam Centraal stroomt om 20.30 uur dinsdagavond vol met feestvierders die huiswaarts keren. Voor de kaartautomaten staan lange rijen en passagiers worden verzocht zich zo veel mogelijk te verspreiden over de perrons.

De NS laat weten blij te zijn met het massale vertrek. 'Het is eigenlijk wel goed dat de drukte nu al op gang komt, dan maken mensen al plaats voor andere passagiers die straks na de koningsvaart of vanaf het Museumplein naar huis willen', aldus een woordvoerder.

Het lijkt soms alsof mensen niet meer in de treinen passen, maar dat beeld klopt niet, meldt de zegsvrouw. 'Passagiers hebben af en toe de neiging allemaal bij de perrontrappen te blijven staan, waarna ze door dezelfde treindeuren naar binnen gaan en de trein vol lijkt. Als ze even doorlopen, is in een ander treindeel nog genoeg plek.'

Grote vertragingen blijven vooralsnog uit. De enkele feestvierder die wel een tijdje moet wachten, neemt dat goed op. 'Een half uur? Ach joh, dan gaan we toch nog wat eten? Ik lust nog wel iets' roept een mannelijke twintiger door de stationshal. Bij de snackbars staan inmiddels flinke rijen.