Enorme stijging aantal Nederlanders met psychische stoornis: ‘Prestatiedruk kan een rol spelen’
Het aantal volwassen Nederlanders met een psychische aandoening is sterk gestegen, stelt het Trimbos-instituut op basis van het langlopende landelijke onderzoek NEMESIS. Ruim een kwart heeft in het afgelopen jaar een psychische stoornis gehad. Dat zijn 3,3 miljoen mensen. Twaalf jaar geleden ging het nog om minder dan één op de vijf volwassenen.
De sterke stijging is vooral te zien onder jongvolwassenen en studenten. ,,Toenemende maatschappelijke zorgen of prestatiedruk zouden hier een rol kunnen spelen”, zegt programmahoofd epidemiologie Annemarie Luik. ,,Ook bij mensen die in een stad wonen zien we een sterkere stijging in psychische aandoeningen, al is onduidelijk wat oorzaak of gevolg is.”
De coronapandemie lijkt geen invloed te hebben gehad op de toename, aldus het instituut. De stijging begon al voor de coronacrisis uitbrak. ,,In een eerdere studie van het VUmc, naar de effecten van covid-19 op de psychische gezondheid van mensen, konden we zien dat de pandemie een tijdelijke toename van gevoelens van somberheid of angst veroorzaakte, maar geen invloed heeft op de klinische diagnoses van psychische aandoeningen,” zegt Margreet ten Have, projectleider van NEMESIS.
Angststoornis
In het afgelopen jaar had 15 procent van de Nederlanders een angststoornis, 10 procent een depressieve stoornis en 7 procent een stoornis in het gebruik van alcohol of drugs. Bij een stoornis in het gebruik van middelen gaat het om de gevolgen die mensen ervaren doordat ze drugs of alcohol gebruiken, bijvoorbeeld tekortschieten op werk, tijdens studie of thuis. Ruim 3 procent had ADHD.
Van de mensen die het afgelopen jaar een psychische stoornis hadden, had 42 procent er twee of meer. Vooral jongvolwassenen (jonger dan 35 jaar), alleenstaanden, werklozen en arbeidsongeschikten, mensen met een lager inkomen en mensen die in een stad wonen hebben hier vaker last van, aldus het Trimbos-instituut.
Grootschalige studie
Bijna de helft van de Nederlanders (48 procent) heeft ooit een psychische aandoening gehad. Volgens het Trimbos-instituut hadden deze mensen niet alleen psychische klachten, maar voldeden zij ook aan de criteria voor een diagnose.
NEMESIS is een grootschalige, langlopende studie van het Trimbos-instituut naar psychisch welzijn, gezondheid en levenservaringen van Nederlandse volwassenen, in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Personeel regiotreinen staakt ook, werkgevers boos: ‘dit is alleen maar ledenwerving van de vakbond’
Treinpersoneel in het streekvervoer sluit zich volgende week aan bij de eerder aangekondigde meerdaagse staking in het regionaal vervoer. Dat meldt vakbond FNV. Donderdag staakte het personeel ook al voor betere arbeidsvoorwaarden, waaronder een hoger loon. -
Belasting terugkrijgen met de middelingsregeling: zo werkt het
In plaats van belasting betálen, belasting terugkrijgen. Dat kan (soms) door gebruik te maken van de middelingsregeling. Daarbij bereken je het gemiddelde inkomen van de afgelopen drie jaar en betaal je vervolgens over het gemiddelde belasting. Hoe werkt dat en wat levert het op? -
PREMIUM
Stiekeme miljoenenhandel met Rusland in bloemen, ondanks boycot: ‘Niemand die er wat van zegt’
Nederlandse bloemenhandelaren houden zich niet aan de handelsboycot met Rusland. Via tussenhandelaren in Oost-Europa gaat er nog steeds voor miljoenen euro’s aan Hollandse bloemen naar de bloemenstalletjes in Moskou, zo vertellen insiders aan deze site. ,,Iedereen steekt z’n kop in het zand.” -
PREMIUMInterview
Revolutie in opsporing zware criminelen: ‘Geldstroom ontregelen veel effectiever dan afpakken’
De massale onderschepping van crimineel berichtenverkeer leidt tot een omwenteling in de opsporing. Plaatsvervangend hoofdofficier van justitie Janneke de Smet-Dierckx: ‘Door de geldstroom van criminelen te ontregelen zijn we veel effectiever dan met afpakken.’ -
Met video's
Spike vergeet te jureren door spektakel bij Elvis-tributeband: ‘Een ster is geboren’
Bouke Scholten en de ElvisMatters Band hebben zaterdagavond het programma The tribute: the battle of the bands op stelten gezet. Jurylid Spike van Zoest ging zelfs zo erg uit zijn plaat, dat hij vergat zijn cijfer aan te passen. Zijn collega Angela Groothuizen was voor het oog van 777.000 kijkers ook laaiend enthousiast: ,,Er is een ster geboren!”
-
vraag 't vtwonen
Niet te warm, maar ook niet te koud: hoe kies je je ideale dekbed?
De ene nacht lig je in je flanellen pyjama onder drie dekens, de week erna drijf je je bed uit van de warmte. Hoe zorg je dat je er comfortabel bij ligt als de temperaturen buiten schommelen? Een goed dekbed kan helpen. Dit zijn de meest voorkomende dekbedden, dekbedvullingen en hun belangrijkste eigenschappen. -
-
-
Streekvervoer ligt vijf dagen plat: ‘Het is onverantwoord om die enkele bus nog te laten rijden’
Het streekvervoer ligt de komende vijf dagen vrijwel volledig plat. Dat verwacht vakbond FNV vanwege de grote animo onder buschauffeurs en treinpersoneel om te staken. Scholieren en studenten regelen eigen vervoer per auto of volgen lessen online. Uitzondering zijn de treinen in het noorden van het land. -
Wat is de beste e-reader? En hoeveel kost zo’n digitale bibliotheek? Check hier dé aanraders van dit moment
Een e-reader is een must-have voor boekenwurmen die weinig ruimte hebben om veel boeken te stapelen. Ook qua duurzaamheid (papier- en energieverbruik) kan zo'n toestel tellen. Expert Eric van Ballegoie van technologiesite Tweakers onderwierp verschillende e-readers aan een vergelijkingstest en tipt drie modellen, per budget en type gebruiker.