Volledig scherm
Enzo is apetrots op zijn vondst © René Fraaije

Enzo (10) vindt kaak prehistorische grottenleeuw

De nu 10-jarige Enzo Smink uit het Gelderse dorp Wekerom heeft een onderkaak van een zeer zeldzame prehistorische grottenleeuw gevonden. Dat meldt het oertijdmuseum De Groene Poort. Volgens directeur van het museum René Fraaije wordt een prehistorische vondst van dit formaat eens in de twintig jaar gedaan.

Volledig scherm
De vondst in stukken © René Fraaije
Quote

Grotten­leeu­wen waren in die tijd al zeldzaam, laat staan dat er tiendui­zend jaar later nog vaak botten worden gevonden

René Fraaije, museumdirecteur
Volledig scherm
Zo zag de grottenleeuw eruit © Wikipedia

De jongen ontdekte de onderkaak in de zomer van 2012 op een afgelegen strandje in de buurt, maar eerst besefte niemand wat het kind had gevonden. ,,Ik heb een sabeltandtijger gevonden!" riep de jongen nog verheugd, maar daar bleef het bij.

De restanten van de grottenleeuw belandden in een doosje bij een oma van de jongen, maar eerder dit jaar haalde hij ze weer tevoorschijn voor een spreekbeurt. Zijn moeder maakte foto's van de vondst en stuurde ze naar specialisten.

,,Een prehistorische vondst van dit formaat wordt vermoedelijk eens in de twintig jaar gedaan", zegt directeur René Fraaije van het museum in Boxtel verheugd. ,,Grottenleeuwen waren in die tijd al zeldzaam, laat staan dat er tienduizend jaar later nog vaak botten worden gevonden."

Vissers
Volgens de museumdirecteur worden er voornamelijk botten van mammoeten gevonden. ,,Die worden vaak opgevist door vissers en heel soms zit daar een stuk bot van een grottenleeuw tussen."

Fraaije vermoedt dat het stuk bot van Enzo tussen de 30.000 en 50.000 jaar oud is. ,,De grottenleeuwen hebben tot 10.000 jaar terug in Nederland geleefd."

De grottenleeuw is de grootste kat die ooit heeft geleefd. Het dier leefde op de mammoetsteppe, een enorm uitgestrekte en koude grasvlakte waar ook de Noordzee deel van uitmaakte.

Maandag draagt de jongen de onderkaak over aan het museum. Daar krijgt de onderkaak een speciale ereplek in de collectie.