Het MC Slotervaart is afgelopen donderdag failliet verklaard.
Volledig scherm
Het MC Slotervaart is afgelopen donderdag failliet verklaard. © anp

Er gloort hoop voor zowel het Slotervaart-, als voor de IJsselmeerziekenhuizen

Voor alle vestigingen van de failliet verklaarde MC-ziekenhuizen lijkt interesse te bestaan. De cliëntenraad van de IJsselmeerziekenhuizen ‘acht zelf de kans groot’ dat zij worden overgenomen door Cardiologie Centra Nederland (CCN). Voor het Slotervaart zouden drie partijen interesse hebben laten blijken. 

De eerste kandidaat voor de MC IJsselmeerziekenhuizen werd maandagavond bekend. Het St Jansdal in Harderwijk liet weten dat zij de werkzaamheden in Lelystad wil voortzetten. Ook wil het, samen met de huisartsen, de gezamenlijke polikliniek in Dronten openhouden. De curatoren hebben kennis genomen van het voornemen van het St. Jansdal ziekenhuis, maar hebben nog geen concreet bod ontvangen. Dat laten zij weten in een verklaring.

,,De curatoren van de MC IJsselmeerziekenhuizen zijn volop bezig met het verzamelen van alle informatie die nodig is om tot de best passende oplossing te komen. Gezien de complexiteit is de verwachting dat een definitieve oplossing nog enige tijd op zich zal laten wachten’', aldus de MC Groep.

Grote kansen

Cliëntenraadvoorzitter Cees de Bruin denkt echter dat St Jansdal weinig kans maakt met de plannen. De tweede kandidaat is het het Cardiologie Centra Nederland (CCN), laat De Bruin weten. CCN biedt cardiologische zorg op vijftien locaties in Nederland. Daarnaast is de organisatie mede-eigenaar van het medisch centrum in Dokkum. ,,Op dit moment werkt CCN aan een plan voor een passende oplossing voor de IJsselmeerziekenhuizen, waarbij een zo breed mogelijk zorgaanbod voor de regio behouden blijft. CCN ziet door haar ervaring binnen de IJsselmeerziekenhuizen en in Dokkum grote kansen om de ziekenhuisgroep uit te laten groeien tot een innovatieve zorgaanbieder die dichtbij de patiënten blijft’’, aldus de organisatie.

De cliëntenraad van de IJsselmeerziekenhuizen ‘acht de kans groot’ dat zij worden overgenomen door CCN, omdat ze de meest serieuze kandidaat zijn. De organisatie heeft zelfstandige behandelcentra voor mensen met hart- en vaatziekten.

De IJsselmeerziekenhuizen werden afgelopen donderdag bankroet verklaard. Het gaat om de ziekenhuizen MC Zuiderzee, MC Emmeloord, MC Dronten en een verloskundigenpraktijk in Lelystad. Intussen springen ziekenhuizen in de omgeving van de failliete IJsselmeerziekenhuizen bij met het overnemen van zorg en patiënten

MC-Slotervaart

Het Parool meldt dat er voor het Amsterdamse ziekenhuis MC-Slotervaart drie partijen interesse tonen. Wie deze partijen precies zijn, is niet bekend. Een van de gegadigden is naar eigen zeggen zorgondernemer Sinan Belhawi. Hij beweert grote kapitaalkrachtige investeerders achter zich te hebben.

Volgens een woordvoerder van MC Slotervaart is het nog te vroeg om de vlag uit te hangen. ,,We hopen natuurlijk op een reddende engel, maar dan moet er wel veel gebeuren. Het is een complexe organisatie en we zitten in een oud gebouw waar veel aan moet gebeuren. Een overnamekandidaat moet heel veel geld kunnen investeren’’, zegt woordvoerder Marcel Paapst.

,,Als er echt een serieuze gegadigde tussen zit dan wordt het verkoopproces opgestart, waarbij de partij, met geheimhoudingsplicht, in de boeken kan kijken. Die fase is nog niet aangebroken. In het geval van MC Slotervaart zou dat met spoed moeten gebeuren. Dat er nu geen aanleiding is om met spoed het verkoopproces te starten, zegt wel iets over hoe de kandidaten in de wedstrijd staan.’’

Aan de andere kant, zegt Paapst: ,,Dat kan morgen weer anders zijn.”

Exterieur van MC Zuiderzee in Lelystad.
Volledig scherm
Exterieur van MC Zuiderzee in Lelystad. © ANP

Bekijk in de video hieronder reacties van patiënten, de curator en personeelsleden op het faillissement:

  1. Ultieme wanhoopspoging: Wouter (25) start eigen ‘vliegmaatschappij’ om eiland te ontvluchten
    PREMIUM

    Ultieme wanhoopspo­ging: Wouter (25) start eigen ‘vliegmaat­schap­pij’ om eiland te ontvluch­ten

    Een groep Nederlandse toeristen die maandenlang dreigde vast te zitten op een eiland in de Filipijnen, is in een ultieme wanhoopspoging een eigen ‘vliegmaatschappij’ begonnen. Onder de noemer ‘Dutch Airways 2020' is het een vriendengroep van twaalf Nederlanders gelukt om een volledige vlucht voor veertig toeristen waar te kunnen maken. Een woordvoerder van KLM bevestigt het verhaal. ,,We zijn echt ontzettend trots dat we dit voor elkaar hebben gekregen.”