Er komt 149 kilometer asfalt bij in 2014
prinsjesdagKomend jaar zal 149 kilometer asfalt worden aangelegd in Nederland. Dat staat in de begroting van het ministerie van Infrastructuur, die dinsdag naar buiten is gebracht. In 2014 geeft minister Melanie Schultz 2,8 miljard euro uit om in wegen te investeren.
Schultz gaat volgend jaar onder meer tempo maken met wegprojecten als de Blankenburgtunnel ten westen van Rotterdam, de ring Utrecht en de verlengde A15. Daarnaast trekt Schultz 300 miljoen euro uit om te zorgen dat de wegen beter worden benut. Er komt daardoor meer geld voor spreiding van het verkeer, proeven met technologie voor verkeersinformatie en 'spitsmijdprojecten'.
Miljarden naar het spoor
Nog eens 2,4 miljard euro gaat naar het spoor. Dat geld moet er onder meer voor zorgen dat de doorstroming rond Utrecht verbetert. Daar is het nu een 'spaghetti van sporen', waardoor het aantal treinen dat er kan rijden beperkt is. Doel is om reizigers tussen Amsterdam en Eindhoven en tussen Schiphol en Nijmegen straks makkelijker en vaker door Utrecht te leiden. Verder zal een deel van het geld dat staatssecretaris Wilma Mansveld tot haar beschikking heeft opgaan aan het verbeteren van de ov-chipkaart en worden geïnvesteerd in het nieuwe spoorbeveiligingssysteem ERTMS.
Andere prioriteiten van het ministerie zijn komend jaar de bescherming tegen hoogwater en voldoende zoetwater. Daarvoor wordt 1,2 miljard euro vrijgemaakt binnen het Deltafonds. Luchtvaart, ruimte voor Schiphol, klimaat en afvalverwerking zijn andere speerpunten. Ook gaat er 0,9 miljard euro naar vaarwegen.
Het ministerie kreeg eerder al een flinke bezuiniging voor de kiezen, waardoor een aantal projecten geschrapt of vertraagd werden. Van de 6 miljard die het kabinet nu bezuinigt, valt jaarlijks 18 miljoen euro bij Infrastructuur neer.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Update
Koning: perspectief op herstel
-
Acht mannen aangehouden bij steekpartij in trein, vakbond is het spuugzat en vraagt om maatregelen
De politie heeft acht verdachten aangehouden na een nachtelijke steekpartij in de trein. De intercity was op weg van Arnhem naar station Ede-Wageningen. Twee mensen moesten met niet-levensbedreigende verwondingen naar het ziekenhuis. Een van hen is ook aangehouden.Wageningen, Ede, Veenendaal -
Lees de volledige troonrede hier terug
Koning Willem-Alexander sprak vandaag zijn eerste troonrede uit als staatshoofd. De koning sprak namens de regering, de inhoud van de troonrede verwoordt dus de voornemens en visie van het kabinet. Lees de hele toespraak hier terug. -
PREMIUM
Amnesty reageert op politiebonden: ‘Extinction Rebellion is vreedzaam, de blokkeerfriezen niet’
De politie maakt zich onterecht kwaad over het niet-vervolgen van ruim 1500 mensen die zaterdag de A12 bij Den Haag blokkeerden, zeggen mensenrechtenorganisaties. De veelgemaakte vergelijking met de blokkeerfriezen op de A7 - waar wel vervolging plaatsvond - gaat volgens hen volledig mank. Wanneer is een snelweg blokkeren straffeloos? -
Getest: Dit is de beste wasmachine voor grotere huishoudens
Wat is de beste wasmachine voor een gezin van 5 personen of meer? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord.
-
PREMIUMEnergierekening
Harmen: ‘Mijn huis had energielabel C, maar dat was misschien een beetje optimistisch’
-
-
-
1587 arrestaties160
Straffeloos A12 bezetten leidt tot frustratie bij politie: 'Dan zijn we dus niet meer nodig’
Binnen de politie is grote frustratie ontstaan over het feit dat het blokkeren van de A12 in Den Haag zonder strafrechtelijke consequenties blijft. Het Openbaar Ministerie heeft besloten om de bijna 1600 aangehouden klimaatactivisten niet te vervolgen vanwege het ‘vreedzame karakter’ van de de demonstratie. ,,Dan hoeven we de volgende keer niet op te komen draven”, klinkt het cynisch uit de mond van een politieagent.Den Haag -
PREMIUM
Subsidie om je huis te verduurzamen? Super lastig. Met deze tips lukt het hopelijk wel
Een op de drie huiseigenaren krijgt het niet voor elkaar subsidie aan te vragen voor het verduurzamen van de eigen woning. Het hele aanvraagproces voor de Investeringssubsidie voor duurzame energie (ISDE) is voor veel huiseigenaren onbegrijpelijk, ontoegankelijk en zeer tijdrovend. Met deze tips wordt het iets eenvoudiger.