Volledig scherm
De brand op 5 januari legde Chemie-Pack volledig in de as. © FOTO ARIE KIEVIT / GRAPHIC AD

Er zijn nog 12 'Chemie-Packs' in Nederland

Nederland telt twaalf bedrijven waar de veiligheidssituatie net zo belabberd is als bij Chemie-Pack in Moerdijk dat op 5 januari in rook opging. Zo zijn noodplannen verouderd, wordt het onderhoud van de installaties niet goed bijgehouden of is er geen procedure voor ongevallen en 'bijna-ongevallen'.

Dat blijkt uit onderzoek van het ministerie van Infrastructuur en Ruimte, zo schrijft het AD vandaag. De bedrijven vallen in dezelfde risicocategorie als Chemie-Pack. De brand bij dat bedrijf leverde een miljoenenschade op. Justitie verdenkt de directie onder meer van brandstichting.

Stilgelegd

Afhankelijk van de vastgestelde gebreken zijn er waarschuwingen uitgedeeld, processen-verbaal en dwangsommen opgelegd, of is de bedrijfsvoering preventief stilgelegd.

Bij het onderzoek bleek dat er vijf (van de veertien) bedrijven geen rampenbestrijdingsplan hebben, terwijl zij dat volgens hun vergunning wel moeten hebben.

Het gaat om Brenntag Nederland in Zwijndrecht, DMI Europe in Zwolle, Enthone in Den Bosch, ForFarmers in Almelo, Loodet in Breda, Lydia van de Werken Beheer in Tilburg, Organik Kimya Netherlands en Vecom Group in het Rijnmondgebied, Robo gascentrale in Nijkerk, Stork Veco in Brummen, de Noord Nederlandse Tankopslag Ucon in Sneek en VTK Fritom in Oldambt.

Slechte controles
Staatssecretaris Joop Atsma schrijft de Tweede Kamer dat ook de controle niet optimaal is. De regels wijken bijvoorbeeld per gemeente af en gebleken is dat de controleurs de controleregels zelf niet goed kennen. Atsma wil het toezicht op risicovolle bedrijven meer bij de rijksoverheid leggen.